Otthon

2012.05.08. 09:12

Cserépben sütve finomabb

Veszprém - Újra divatosak lettek a cserépedények, a helyi és a népművészeti vásárokon gyakran találkozunk fazekasokkal, akik használati és dísztárgyakat egyaránt kínálnak.

Varga Ibolya

A konyhában is hasznukat vesszük ezeknek, hiszen  a  cserépedény sütőtálban az ételeket külön zsiradék hozzáadása nélkül párolhatjuk, főzhetjük, süthetjük. A vízben megáztatott cserép pórusaiból a hő hatására kiáramló gőz puhítja meg a belerakott nyersanyagot. A cserépedényben készült ételek íze a lehető legjobb, hiszen a hosszú párolási-sütési folyamat alatt bőven van idő arra, hogy jól összeérjenek a különféle ízű nyersanyagok. A tál tetejét ezért nem szabad nyitogatni, nehogy a gőz idő előtt elillanjon.


 
A cserépedényeket kizárólag sütőben használhatjuk. Nyílt lángra vagy főzőlapra tenni nem szabad őket.  Használat előtt mindig áztassuk be, majd a recept szerint rakjuk bele az alapanyagokat.  Csak hideg sütőbe szabad betenni, különben elpattanhat. Fokozatosan kapcsoljuk feljebb a hőt a kellő hőmérséklet eléréséig, hogy az edény ne egyszerre melegedjen fel.  Az általános sütési hőmérséklet 200-220 Celsius-fok, ami a gázsütő négyes-ötös fokozatának felel meg.  Lefedéshez ne használjunk alufóliát, a tál teteje tökéletesen megfelel, nem záródik szorosan, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni. Ha azt szeretnénk, hogy az étel teteje szépen megpiruljon, a sütés befejezése előtt 15-20 perccel vegyük le a fedelét.  Főzés vagy párolás közben soha ne hideg vagy forró vizet öntsünk a tálba, mindig csak langyosat.  A sütőből kivett forró edényt ne tegyük hideg kőre vagy alátétre, mert szétpattanhat.  Használat után forró vízzel mossuk ki, ha szükséges, használhatunk egy kis mosogatószert, de utána alaposan öblítsük ki. Súrolószert ne használjunk a tisztításához, mert eltömíti a pórusait.
 

Ha szeretjük a cserépedényt, ajánlatos legalább kettőt tartanunk belőle, hogy a hal- és az egyéb húsételeket ne ugyanabban az edényben  készítsük el. Ha erre még sincs lehetőségünk, negyedliterenként tegyünk három evőkanál szódabikarbónát a vízbe, és áztassuk benne körülbelül tizenöt percig a tálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!