Otthon

2013.03.10. 10:55

Előtérben a terrakotta színek

A nappali olyan helye a lakásnak, ahol a családtagok többen is együtt lehetnek egy időben, pihenhetnek, tévéznek, beszélgetnek. Nem mindegy tehát, hogy miként rendezzük be.

Tóth B. Zsuzsa

A lakás és a család nagyságától függően előfordul, hogy alkalmanként itt is dolgoznak, vagy tanulnak, a gyerekekkel játszanak, délután lepihennek, esetleg itt is étkeznek. A nappali a helyszíne általában a vendégek fogadásának is. Egyszerre többféle igényt kell szolgálnia: aktív és csendes tevékenységet, pihenést és munkát, egyéni és csoportos együttlétet.Szerencsés esetben, ha nappali nagyobb méretű, térelválasztást lehet alkalmazni. Ha kisebb tér áll rendelkezésedre, akkor több kreativitásra lesz szükség.

Érdemes praktikusan berendezni a lakás ezen helyiségét. A napsütés miatt a déli szobákat jelölik ki általában nappalinak, ami pár fokkal melegebb a többinél, szép világos, innen nyílik az erkély vagy a terasz. A nappali lehetőleg legyen szellős, levegős elrendezésű, kerülni kell a zsúfoltságot! Ha kisebb a hely, világos színekkel a tágasság érzetét kelthetjük. A berendezésnél ügyelni kell arra, hogy a közlekedési útvonalakat praktikusan alakítsuk ki.

 

Mészáros László tapolcai bútorüzlet vezető tapasztalata szerint a legkeresettebben most a tisztítható textilbőr anyagok, a terrakotta színek (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


A sötét, nyirkos, bútorokkal zsúfolt nappali búskomorrá tesz. Ilyen helyen nehéz feltöltődni, piheni. Ha nem elég világos a nappali, fényekkel, vidám színekkel segíthetünk a kedvező hatás elérésében. Fontos az ülőgarnitúra mérete, színe is. A fehér, krém, barna színek, a terrakotta árnyalatai, a tisztítható textilbőr anyagok most nagyon divatosak és praktikusak is egyben. Kombinálhatóak élénkebb kékekkel, lilával, a vörös árnyalataival.

Pihentetőek a halovány, egyúttal sugárzó színek, vidámságot visznek a helyiségbe az elsõ látásra meghökkentõ társítások, stíluskombinációk. Eklektikus berendezésnél különösen ügyelni kell a színek összhangjára. A bútorok vásárlásánál vegyük figyelembe, hogy alvásra is szeretnénk használni a nappalit, vagy csak tévézésre, beszélgetésekre. Amennyiben fából készült bútort választunk, ügyeljünk a nyílászárók és a többi bútor anyagával, színével, mintájával való összhangra is. Divatosak még mindig a három-kettő-egy kombinációk, a sarokülők. Igyekezzünk praktikusságra törekedni a kárpit megválasztásánál, az esztétikum mellett ez a másik fő szempont. Főként ha kisgyermekek is használják a nappalit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!