Otthon

2010.12.27. 17:45

Ezentúl bab helyett gesztenyével főzünk

Veszprém - Nincs több babbal dúsított fagyasztott gesztenyepüré: a Vidékfejlesztési Minisztérium megpróbálja kiszorítani a rossz minőségű termékeket a piacról.

Németh F. Bernadett

 Az üzletekben sokszor kapni olyan gesztenyepürét, aminek nagyobb része főtt bab és csak kevés valódi gesztenye van benne.  Ezentúl, ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor a Magyar élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek kell hogy megfeleljen.

Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát. Míg a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, a gesztenyepüré az egyneműsített gesztenyén kívül cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha pedig a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a hamisítás ténye három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyér- telműen megállapítható, így ezek a kritériumok is bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba.

Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről, ezért gondolta a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy a Magyar élelmiszerkönyv legújabb módosításával egy időben a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények háza táján is rendet tesz, áll a tárca közleményében. A rendelet december 15-én lépett hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!