Otthon

2011.03.28. 13:48

Fásszárúk tisztítása tavasszal

Hajmáskér - Fásszárú növényeink, a fák, a borkrok, a szőlők igénylik a télvégi lemosó permetezést, amivel az áttelelő kórokozókat, rovarokat alaposan meggyérítjük.

Varga Ibolya

Árkovocs József már befejezte a szőlők metszését, most a gyümölcsfákkal dolgozik, nem mindegyiket kell tavasszal metszeni, de a bőséges lemosó permetezést meghálálják. A kertek növényállományát sokféle gombás, baktériumos, vírusos eredetű betegség és sok-sok rovar, valamint egyéb állati kártevő fenyegeti. Ellenük a leghatásosabb védekezés a lemosó permetezés, amely nem veszélyezteti a környezetet, de megvédi a növényeket a kárt okozók többségétől. Ebben az évben a szokottnál nagyobb kártételre kell felkészülnünk, mert az enyhe telet a betegségek spórái és a kártevők tojásai károsodás nélkül élték át, feltehető tehát, hogy a megszokottnál nagyobb számban fognak jelentkezni, vagyis nagyobb mértékű kártételre kell felkészülnünk.
 
Minthogy tavasszal nem csak a gyümölcsfákat, de a többi fát és bokrot is meg kell védenünk, olyan permetezőszert ajánlatos választani, amely a kárt okozók többsége ellen hatásos és a legtöbb növénynek védelmet nyújt egyetlen permetezéssel. A permetezés lemosásszerű legyen, alaposan áztassa meg a védendő növényeket, a ködszerű permetezés nyáron sikeres lehet, de ilyenkor eredménytelen.
 
Régi bevált szer a tavaszi lemosó permetezésre a bordói lé, melyhez   kén hatóanyagú szer egy százalékos oldatát keverik. Ez igen széles spektrumban hatásos a gombás megbetegedések ellen.  A rovarkártevők ellen célzott szereket használjunk, melyek más rovart nem irtanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!