a motorfűrész veszélyes szerszám

2021.01.31. 07:00

Favágás hóban-fagyban fokozott óvatossággal

Legyen szó tűzifa feldarabolásáról vagy a téli fakivágásról, a téli időszakban fokozott körültekintést igényel a motorfűrészek használata.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Az időjárási körülmények változása ellenére a továbbiakban is gyakran kell elővennünk motorfűrészünket, melyet most elsősorban a tűzifa feldarabolásához és az esetleges kerti károk, fakidőlések és ágletörések felszámolására használunk. A motorfűrészek üzemeltetésére, ahogyan az év minden napján, úgy most is különös figyelmet kell fordítanunk, a fagyok miatt pedig további óvintézkedéseket kell tennünk.

Hóviharban vagy szeles, viharos időjárási körülmények esetén halasszuk el a munkát, hiszen a kedvezőtlen időjárási körülmények számos veszélyt rejtenek.

Különös tekintettel a biztonsági berendezések ellenőrzésére, fokozott figyelemmel kell elvégezni a motorfűrész napi karbantartását az adott gép használati utasítása alapján. Ha pedig olyan problémát tapasztalunk, amit nem tudunk elhárítani, keressük fel a hozzánk legközelebb található hivatalos szakszervizt!

Egyéni védőfelszerelések nélkül egy lépést se tegyünk, annak viselése az év 365 napján fontos. A téli időszakban azonban, mivel fokozottabb a baleseti kockázat, a vágásbiztos nadrág, az acélbetétes és csúszásmentes talpú lábbeli, a kesztyű és az arcvédőt is tartalmazó ipari védősisak használata még nagyobb jelentőséggel bír. A megfagyott fa máshogy viselkedik, és mi is nehezebben, bizonytalanabbul mozgunk a vastagabb ruházatban, a csúszós talajon. A vágás során fűrészpor és fadarabok pattanhatnak felénk, sérüléseket okozhatnak az arcon, szemen.

Fontos a porlasztófűtés a fagyokban végzett munka esetén. Amennyiben a motorfűrész rendelkezik ezzel a funkcióval, az nagy segítséget jelent, hiszen ezzel a korszerű megoldással a porlasztó nem jegesedik el, a motorfűrészünk teljesítménye maximális marad, és megelőzhetjük a motor meghibásodását.

A legkorszerűbb motorfűrészeken megtalálható, ki-be kapcsolható fogantyúfűtés megkímélheti a kezet a hidegtől és megelőzheti a baleseteket, vibrációs ártalmakat. A nedvesség nem tesz jót az üzemanyagnak, törekedjünk arra, hogy a tartály feltöltésekor ne kerülhessen bele hó vagy jég, ellenkező esetben ugyanis a motor akár meg is hibásodhat. Törekedjünk arra is, hogy a gépben vagy a kannában az üzemanyag ne álljon túlságosan hosszú ideig, a bioetanol-tartalom miatt a benzin megromolhat, ami szintén a motor meghibásodásához vezethet.

Mielőtt elkezdenénk a favágást, törekedjünk arra, hogy a lehető legjobban el tudjuk távolítani a törzsről a havat és a jeget, mely hamar eltompítja a láncot, illetve próbáljuk ügyelni a csúszásveszélyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!