Szép Otthon

2018.02.28. 08:00

Fényes vagy rusztikus felületek és nyitott polcok a konyhában

A konyhabútorok divatja is folyamatosan változik, a klasszikus, fából készült darabok azonban állják az időt.

Tóth B. Zsuzsa

A divatos darabok itt is megjelennek, de a klasszikus fa konyhabútorok nem mennek ki a divatból, elegánsak, bírják a strapát. Tervezésük lehet modern, beleépíttethetjük akár a kisebb konyhagépeket is, a legfontosabb, hogy praktikusan kézre álljon majd minden tárolóhely az egyes funkcióknál a konyhában - mondja Vida Róbert műhelyvezető. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Míg korábban a szinte színek nélküli, visszafogott stílus dívott, mostanában egyre népszerűbbek a színes és a rusz-tikus konyhák is. Vidámabb, színesebb konyhák készülnek a megrendelők kérésére, de jobbára letisztult megjelenéssel. Egyre nagyobb teret

nyer a cementlap a különféle konyhai burkolatok formájában is. Különlegesek a divatos geometriai minták, leginkább a mór hatásút részesítik előnyben a hexagonális, azaz méhsejtes minták mellett. A ridegebb felületeket természetes anyagú szőnyegek, párnák enyhítik, hangsúlyozva az otthonosságot és a kényelmet. A kárpitozott felületeket, székeket, padokat át lehet húzatni, most újra hódítanak a jól tisztítható műbőr, textilbőr anyagok.

Ne feledkezzünk meg a zöld növények jelen- létéről sem, a kis cserepek-ben elhelyezett fűszernövények barátságosabbát teszik a konyhát. A konyhabútorok terén keverednek a természetes textúrák és az élénk, tiszta színek. Divatosak a fényes lapokból készült frontok, gyakran több színből összeállítva. a fogantyúk eltűnnek, mágnesesen záródnak az ajtók, kis nyomásra, vagy élbe mart, rejtett fogantyúkat találunk, Ne felejtsük el azonban, hogy az ilyen burkolaton minden ujjlenyomat meglátszik. A sötét tónusú konyhabútorok mellett megjelentek a sötét árnyalatok és a világosabb színek keverékei.

A legnépszerűbb színek a narancs, a piros, a lila árnyalatai, ugyanakkor hódít a konyhában is a vintage, sokan cseréltetik le a konyhaszekrény frontlapjait fehér, piszkosfehér, halvány-drapp színűre, és rusztikus fogantyúkkal díszíttetik a bútort. A rusztikus-urbánus megoldásokban a fém és fa rusztikus és modern kombinációja izgalmas és jellemző. Akár egy városi lakás konyháját is átalakíthatjuk némi érzékkel, vagy lakberendező segítségét kérve. A könnyed, vidékies hangulat kedvelői a régi, felújított bútorok használatától sem riadnak vissza. Erre ráálltak a restaurátorok, asztalosok, sok helyen lehet kapni romantikus stílusú, de új bútort, valamint jól felújított szép, régit. Tálalószekrényt, asztalokat, székeket, étkezőgarnitúrákat.

Ügyeljünk azonban arra, hogy a konyhának jól használhatónak kell lennie. A mosogató ne kerüljön a tűzhely mellé, és mindegyik mindkét oldalán legyen hely az előkészítéshez, főzéshez. A sütő kerülhet akár szemmagasságba is, hogy kímélje a háziasszony derekát, és nemcsak a mosogatógépet, hűtőt, hanem a mikrót is beépíttethetjük a konyhabútorba. Továbbá a kenyérpirító, a turmix, a kenyérsütő is állandó, méretre szabott helyet kaphat, ahogy az edények, evőeszközök, fedők, fűszerek és egyéb alap-anyagok úgyszintén. Csoportosíthatjuk a konyhai gépeket egy adott területre is, ha szem előtt maradnak, hogy ne elszórva jelenjenek meg a fémes, fekete felületek. Amennyiben nincs külön kamrahelyiség, a tárolásra alkalmas egy nagyobb, erre a célra ki-alakított kamraszekrény is.

A faanyagok használatának népszerűsége töretlen, elegáns, egységes képet ad az egyforma stílusú, azonos fából készült konyhaszekrény, tálalószekrény, étkező, reggelizőpult.

A divatos darabok itt is megjelennek, de a klasszikus fa konyhabútorok nem mennek ki a divatból, elegánsak, bírják a strapát. Tervezésük lehet modern, beleépíttethetjük akár a kisebb konyhagépeket is, a legfontosabb, hogy praktikusan kézre álljon majd minden tárolóhely az egyes funkcióknál a konyhában – mondja Vida Róbert műhelyvezető. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

A nyitott felső polcok újra előtérbe kerülnek, a berendezésükkel az egyéniségünk jelenhet meg a konyhában. Szépen mutatnak rajtuk az azonos stílusú, de különféle méretű átlátszó üvegedények, bennük a száraztésztákkal, fűszerekkel. A munkalapok között a kvarckő térhódítása jellemző, de sokan kedvelik az ipari hangulatot adó betont is. Az ipari jegyek megjelenését erősíti a vakolatlan téglafal, a metrócsempe, a látható csövek, vezetékek és a búra formájú, sokszor matt színű függeszték- lámpa. Népszerű a konyhasziget, a zsúrkocsi, de a polcok, a falra szerelt sínek, mágneses lapok is a hely jobb kihasználását segítik. Sok apróság, felakasztható konyhai eszköz kaphat helyet a síneken lévő akasztókon, a mágneslapon kéznél vannak a kések. A technológia gyorsan fejlődik a konyha világában is. Már nem a konyhai rádió a csúcs, van helye a tabletnek, a beépített monitorokon túl az integrált hangszóróknak. Az intelligens világítási rendszerek bluetooth-szal, wifivel működtethetők, okostelefon segítségével. Mire hazaérünk, nemcsak meleg lehet a lakásban, hanem elkészülhet a kávé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!