Otthon

2011.05.24. 09:18

Fűnyírás, gyepápolás

Veszprém - A meleg napokon érdemes három- vagy ötnaponta meglocsolni a gyepet, de korán reggel, hogy elkerüljük a gombás fertőzéseket.

Varga Ibolya

A füvet heti rendszerességgel 3,5-5 centiméterrre visszavágjuk, és az így keletkezett nyesedéket mindig eltávolítjuk. Minden fűnyírás alkalmával a levelek hosszának maximum egyharmadát szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb rövidítés már megviseli a növényt.  A pázsitfű a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja. 

Célzott és tudatos gyeptrágyázással a pázsit tápanyag-utánpótlását biztosítjuk. Ezzel a gyep megerősödését érjük el, ami néhány nap után már szemmel is jól látható.  Ha nem műtrágyázzuk a gyepet, meggyengül és ellepi a moha  és  a gyom.
 A természetes csapadék mennyiségének eloszlása nem igazodik a gyep és a növények igényeihez. Az aktuális vízhiányt csak öntözéssel tudjuk pótolni. Hosszú száraz időszakban a gyepet hetente egy-két alkalommal alaposan öntözzük meg. A legalkalmasabbak a hajnali órák, mert ilyenkor alacsonyabb a párolgás.

Négyzetméterenként tizenöt-húsz  liter víz kijuttatása  a megfelelő mennyiség, hogy átsegítsük pázsitunkat a száraz időszakon. Automata öntözőrendszer telepítésével megkímélhetjük magunkat az  öntözés fáradalmaitól.
A gyep mohásodását általában a talaj tömörödése okozza.  Elkezd ritkulni és barnulni a pázsit. A leghatékonyabb védelem a mohák ellen az egészséges és sűrű pázsit. A ritkás gyep növekedésének oka lehet   túlöntözés, árnyék, helytelen fűnyírás, kevés gyeptrágya,  szárazság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!