Otthon

2014.03.17. 17:10

Hagyományainkat ápolják

Veszprém - Megtartotta idei első hagyományőrző sokadalmát a Magyarok Szövetsége Új Egyesség Közhasznú Egyesület.

Varga Ibolya

Ezúttal is a buszpályaudvarral szemben állították fel a sátraikat azok az őstermelők és kézművesek, akik nem ijedtek meg az erős széltől, ami többszöt lesöpörte a pultokat, asztalokat, lecsupaszította, feldöntötte a sátrakat. A szervezők ezúttal egy olyan zugot alakítottak ki, melyen az 1948/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek állítottak emléket és felelevenítették a célkitűzéseiket.

Ez a kapuív volt a főbejárat (Fotó: Nagy Lajos)

A magyar népzene méltó megjelenítéséről Jákói Betty gondoskodott citerajátékával. Ezúttal nem töltötték ki a rendelkezésükre álló teljes teret, mert a távolabbról érkező bemutatkozók közül többen is inkább otthon maradtak. Így is változatos volt a kínálat. A kapun belépő egyik oldalon ízléses vásárfiákat látott meg először, míg a másikon füstölt húsféleségek illatoztak. Akit érdekelt, az ,meg is tudhatta, hogy ősi családi receptek alapján készülnek a finomságok, a sertéseket is a család tagjai nevelik fel. Két helyen kínáltak Balaton-felvidéken termett borokat. Többen elhozták lekvárjaikt, szörpjeiket.



Vidákovics Ferenc
okleveles biokertész elmondta: előző nap Szentantalfán, a Dobosi Pincészetnél mutatta be termékeit és ott is sikert arattak. A lekvárjait nem főzi és ha édesítésre van szükség, akkor csak mézet használ. Ő maga nem foglalkozik méhekkel, de a családban többen is méhészkednek. Igazából hozhatott volna magával mézet, hiszen most nagyon keresték, mert a méhészek nem értek ide, de nem is gondolt rá. Volt viszont remek szörpje, amit homoktövisből készített és többen állítják, hogy nem túlzás az a sokféle jótékony hatás, amit neki tulajdonítanak. Ezeken kívül még többféle olajat hozott magával és mindnek elmondta a kedvező hatásait.

A kovácsolást asszonyok is kipróbálhatták és nem vallottak szégyent 

Többen megálltak a kovácsolt termékeknél, nemcsak azért mert szépek és újra divatos otthoni díszek, hanem ki is lehetett próbálni a mesterséget. Úgy tűnt, hogy a vállalkozókedvű asszonyok sem vallottak szégyent a kalapácsforgatásban. Frissen sült falatokkal is enyhíthették az étvágyukat az arrajárók. Nem volt gond a vásárfia beszerzése sem, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt találhattak ajándékot. Az ősi magyar harcművészet, a baranta művelői is bemutatkoztak, lehetőséget adtak eszközeik kipróbálására. Ezzel is főleg gyerekek éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!