adventi készülődés

2019.12.11. 07:00

Hogyan dekoráljunk ízlésesen?

Az év végi ünnepek közeledtével mindenki szeretné feldíszíteni a lakást, de persze takarékosan és ízlésesen.

Tóth B. Zsuzsanna

A Rompos lányok, Dia és Tündi gyönyörű karácsonyi lakásdíszekkel várják a vásárlókat a virágboltban

Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

Megoldható a dolog, csak pár alapanyagot kell beszerezni és nem szabad túlzásba esni. Ebben segítenek a Rompos lányok, Dia és Tündi. A virágboltos lányok szerint mindjárt jobb kedvünk lesz, ha a lakásba hazatérve már a bejárati ajtónál valamilyen hangulatos dísz fogad bennünket. Az ajtó fölé akaszthatunk kis örökzöld ágakból készített apró csokrokat, piros bogyós magyalt, vagy a klasszikus fagyöngyöt. Aki társasházban lakik, a lépcsőházat is dekorálhatja, remek erre a célra egy, a térbe lógatott nagyobb ág. Arra aggassunk díszeket, a munka akár a lakóközösséget is összehozhatja. Az ajtóra kerülhet kopogtató dísz, például koszorú. A lépcsőre állítsunk cserépbe ültetett kis fenyőt, azt is ünnepi díszbe öltöztethetjük egy kis LED-es égősorral feldíszítve. De a kopogtatóra is kerülhetnek apró fények. Biztonságosak és az egész ünnepi időszakban díszítenek.

Karácsonyi koszorú
Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

Divatosak a különféle méretű, fából, vagy fémből készült lámpások kültérre, beltérre egyaránt. Szépen mutat bennük a LED égősor, a LED-es gyertya, de akár egyszerűen színes, különféle méretű karácsonyfa gömbökkel feltöltve is díszíthetnek. A lakásban a használaton kívüli kandallót díszíthetjük, sőt, sokan már álkandallót tesznek a nappaliba legalább az év ezen szakára dekorációs céllal. Az oszlopok, lépcsőfeljárók szintén ünnepi díszbe öltözhetnek műgirlandokkal, fényfüzérekkel, a csillárokról lóghatnak kis díszek, a lakásban a lebegő polcok, az ablakfülkék ugyancsak kaphatnak díszeket. Válasszunk ünnepi hangulatú díszpárnákat, azokhoz illő terítőket, futókat. Ezek hosszú éveken át mindig elővehetők az ünnepre, csak egyszer kell beruházni ilyesmire, de akkor megfontoltan. Sok más mellett mézeskalácsokkal is dekorálhatunk, a gyerekeket is vonjuk be, élvezik majd a közös munkát.

A konyhai munkapult fölötti világító testeket, lámpákat is díszíthetjük. Lefújhatjuk fehérrel, ezüst, rozé, vagy arany dekor sprék közül válogathatunk az üzletekben. Szépek a krómhatásúak is, segítenek a díszítésben, gyorsan és jól lehet velük dekorálni. A gyertyák nagy része ma csupán dekorációs célt szolgál, esztétikai élményt nyújt, szépek a különféle, például macis, pingvines figurák, de ha szeretnénk meggyújtani a gyertyát, ne olyat, hanem inkább tömbgyertyát válasszunk. Érvényes ez az adventi koszorú készítésekor is. A koszorú négy héten át szép marad, ha jegenyefenyő az alapja. Annak csupán összeszáradnak a tűlevelei, nem hullatja azokat.

Adventi koszorú asztalra
Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

A koszorú modern változata a virágkötészetben már évek óta hódító boksz, azaz egy szép papírdoboz, amely lehet szögletes, de a koszorú alakját idéző kör alakú talán még szebb. Hasonló módon díszíthető, mint a koszorú. A koszorún és a lakás díszítésében mostanra megjelentek a mézeskalács figurák, de divatos a klasszikus piros, a zöld, a kockás masnis is. Amellett az egyszerű, kicsit ridegebb hófehér karácsony ugyancsak népszerű, zölddel, esetleg egy kis világoskékkel kombinálva. Trendi a fehér szín az ezüst, az arany mellett. Divat a zöldeskékek, a türkizek minden árnyalata, ezek a karácsonyfadíszek színeiben is visszaköszönnek. A legújabb divat pedig minden, ami természetes. Tobozok, termések, bogyók. Semmi mű és műanyag, csak nézzünk körül a természetben, tegyünk egy sétát az erdőben, sok mindent találunk. Amit ott találunk, az a legszebb dísz a lakásban. Egyszerűbb, mint az alapanyagokat megvásárolni, persze, van, aki azt az élményt szeretné megélni. Az internet ugyan remek ötleteket ad, de nem mindenkinek van elég ízlése, kézügyessége. Ők kérjék a megvalósítást inkább a szakemberektől. Aki érez magában elég ambíciót, az dekoráljon saját kezűleg. Mielőtt bevásárolnánk díszekből, nézzünk körül otthon, hogy mi mindent találunk ennek jegyében.

Téli táj asztali dísz
Fotó: Tóth B. Zsuzsanna

Sok „kincs” felhasználható. Minden háztartásban vannak felhasználható dolgok, idén az egyszerű mézeskalács kiszúróval is díszíthetünk. Aki abszolút trendi szeretne lenni, az a mesevilágot vegye alapul. A habos rózsaszínt, a mesefigurákat. A díszek között ott vannak a pingvinek, jegesmedvék, a nagyon kedvelt mesevilágból a klasszikus diótörő figurák, fenyőfát fuvarozó kisautók, a fehér szarvasok mellett. Hódítanak a légiesen karcsú tündér figurák, amelyek kiszorították mostanra az unikornist. Az ünnepi asztalra sok gyertya kerüljön, illatosító olajok, is fokozhatják a hangulatot. A kredenc fiókok, a régi fiókokat imitáló dobozok ugyancsak az asztal díszei lehetnek. Azokba tehetünk textilbe varrt mikulás, vagy muffin figurát, díszíthetjük fém süti szaggatóval. A dekoráció az otthon melegét erősíti és jövőre is felhasználható. Kevésbé divatos már a grincsfa, sokkal inkább felkapott egy rénszarvas figura, amelyet akár az ajtóba is állíthatunk, vagy egy kisebbet az asztalra, szekrényre. Szépek a téli jeleneteket imitáló karácsonyi faluk. Divatos mostanában élő virággal díszíteni az ünnepi asztalt. Szép a piros amarillisz, amely mostanra abszolút karácsonyi virág lett. A hajtatott jácint és más hagymások szintén helyet kapnak az ünnepi díszítésben, pár szál örökzölddel. A tulipánok sem ritkák, valamint nagyon szép a hófehér rózsa arannyal kombinálva. A ciklámen nem karácsonyi virág ugyan, de tartós téli cserepes virágunk, szép lehet a bejárat előtt, vagy a lépcsőházban. Sok színben kapható a törpe változata és igazán különleges a fodros szirmú. Az erkélyen a balkonládát ültessük be örökzöldekkel. Különféle fenyőfák tobozaival díszítsünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!