otthonunk

2021.01.24. 07:00

Hogyan lesz esztétikus a burkolat?

A szalag- vagy laminált parketta lerakása szakember segítsége nélkül is kivitelezhető. A munkálatoknál természetesen nélkülözhetetlen a precizitás, ám a szükséges lépések betartásával minimalizálható a hibalehetőség.

Tóth B. Zsuzsa

A lerakás nem bonyolult, akár magunk is megpróbálkozhatunk vel

Fotó: shutterstock

Lakásfelújítás során az ember általában igyekszik a lehető legtöbb dolgot saját kezűleg kivitelezni. Természetesen van­nak olyan munkafolyamatok, amelyekhez mindenképp szakembert kell hívni, ám a parketta lerakásával szinte bárki megpróbálkozhat maga is. Mindössze néhány dologra kell figyelni, és máris gyönyörű, új burkolatot kaphat bármelyik helyiségünk. Elkelhet néhány segítő kéz, így a mérések és a méretre vágások sokkal gyorsabban haladhatnak.

Első lépésként meg kell vásárolni a szükséges mennyiségű parkettát. Ez egyszerűnek tűnik, ám itt a legnagyobb figyelmet a pontos számolásra kell fordítani. Először mérjük le az adott helyiséget, majd számoljuk ki, hogy hány négyzetméteres a szoba. Ne feledkezzünk meg a beugrókról, s az esetleg rosszul vágott vagy hibás parkettákat tartalmazó csomagokat is vegyük számításba. Legalább öt százalékkal többet vegyünk az alapanyagból, így később nem kell félbehagynunk a megkezdett munkát amiatt, mert elfogyott az alapanyag. Ha kiválasztottuk és megvettük a megfelelő mennyiségű parkettát, leg­alább 48 órán át vízszintesen, bontatlan csomagolásban hagyjuk akklimatizálódni abban a helyiségben, ahol szeretnénk letenni. Fontos, hogy ez a helyiség száraz legyen, a hőmérséklet lehetőség szerint ne legyen 18 foknál alacsonyabb, a levegő nedvességtartalma pedig ne haladja meg a 70 százalékot. Hagyjuk, hogy a burkolat meg­szokja a hőmérsékletet és a páratartalmat.

Ezt követően ellenőrizzük az aljzatot, ugyanis rendkívül fontos a tiszta, egyenes és sima felület. Ennek megvizsgálására szerezzünk be egy két méter hosszú, egyenes lécet, amit széltében, hosszában és átlósan is fektessünk az aljzatra. Nézzük meg, hogy van-e rés a léc és a padló között. Maximum három milliméter egyenetlenség a megengedett, ha ennél nagyobb eltérést tapasztalunk, akkor a munkafolyamat megkezdése előtt használjunk alj­zatkiegyenlítőt, vagy csiszoljuk le a betont. Lerakás előtt érdemes parkettapárnát, polifoam habszivacsot vagy ehhez hasonló anyagot lefektetni. Ezek segítenek kiküszöbölni a felületi egyenetlenségeket, és a lépészaj elnyelését is szolgálják. Továbbá szükségünk lesz egy párazáró fóliára is, ami meggátolja, hogy az esetleges nedvességet magába szívja a parketta. A szakemberek azt javasolják, hogy a padlólapot úgy rakjuk le, hogy az merőleges legyen a szoba hosszanti oldalára. Ezáltal optikailag szélesítjük a teret, míg ellenkező esetben még hosszabbnak és keskenyebbnek tűnik majd a helyiség. Mielőtt lerakjuk a padlólapokat, mindig nézzük át az éppen soron következő deszkát, nehogy hibás legyen. Ha ezt a lépést kihagyjuk, és a munka befejeztével vesszük észre a hibát, akkor vissza kell bontanunk a burkolatot egészen a hiba helyéig.

A lerakás nem bonyolult, akár magunk is megpróbálkozhatunk vele
Fotó: shutterstock

A helyiség egyik sarkából kiindulva kezdjük el letenni a parkettát úgy, hogy 1,5 centiméter tágulási hézagot hagyjunk a fal mellett. A helyiség széléhez érve szükség lehet a padlólapok méretre vágására. Ehhez használjunk asztali kör- vagy dekopírfűrészt. A fűrészelt élek a lerakás során a fal felé nézzenek, így tökéletesen egymáshoz illeszthetők lesznek a burkolólapok. A következő sort kezdjük a levágott darabbal. A klikkrendszerű parkettát kalapáccsal és ütésvédővel illesszük egymáshoz. Először hosszában, majd keresztben pattintsuk össze az elemeket. Az összeillesztésnél ne hagyjunk hézagot. Ha fűtéscső vagy bármi az utunkba kerül, gondosan vágjuk méretre a parkettát, és ne feledkezzünk meg a 10-15 milliméteres tágulási hézagról.

A fal és a lapok közti hézagot a szebb esztétikai hatásért szegélyléccel fedjük le. Ez színben passzoljon a burkolathoz, így szép egységes végeredményt kapunk. Fontos, hogy a szegély akkora legyen, hogy a kihagyott hézagokat eltakarja. A szegőlécet 45 fokos szögben kell elhelyezni a falon. Ezt érdemes 25-30 centiméterenként szöggel rögzíteni. A sarkokra vásárolhatunk sarokelemeket, ám az is jó megoldás, ha a sima szegélyléceket méretre vágjuk és egymásba illesztjük őket. A helyiség méreteitől és a szükséges vágásoktól függően akár egy-két nap alatt új burkolatot kaphat a helyiség. A fapadló ráadásul jelenleg is uralja a trendeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!