csináld magad!

2019.04.17. 07:00

Húsvétra a lakást is tavaszi díszbe öltöztethetjük

Néhány nap múlva húsvét lesz, ideje ünnepi díszbe öltöztetni a lakást. A legegyszerűbb, ha készen vásárlunk asztaldíszt, vagy egy csokor virágot, néhány cserép tavaszi, virágzó hagymást, de ha van időnk és kedvünk, magunk is szép és tartós dekorációt készíthetünk.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Elég hozzá némi maradék színes textil, karton, filcanyag, zsákvászon, ragasztó, festék, filctoll. Sárga anyagból vagy filcből hamar megvarrhatunk egy egyszerű csibefigurát, más színekből nyuszit, tojást. Ha puha anyaggal kitömjük, filcből szemet, csőrt ragasztunk rá, vidám dísze lehet a lakásnak.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kreatívabbak az internetről jó ötleteket szerezhetnek, de akár a könyvtár folyóirataiból vagy ilyen témájú köteteiből ugyancsak. Egy üres kaspót is feldíszíthetünk, ha háromnegyedéig töltjük apró kaviccsal, vagy csak kitömjük papírral, aztán mohával, száraz ágakkal, kövirózsával dekorálhatjuk. Középre kerülhet egy kis nyuszifigura, vagy kövirózsa, esetleg olyan toboz, amely rózsára hasonlít. Vidám színekre festett fából készült apró virágok, figurák kaphatóak az üzletekben, de ha natúr fából készültet vásárolunk, azt tetszés szerinti színre is festhetjük.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ugyanígy festhetünk lapos kavicsokra apró virágokat, színes mandalákat. A bejárati ajtóra kopogtatót, a falra vidám díszt készíthetünk egy színes, pöttyös textillel bevont koszorúalapból, vagy fából kivágott különféle alakú lapokból. Kapható például madárodú, locsolókanna, pillangó, szív vagy virág forma nagy méretekben is. Egy régi bádog locsolókannát, kis kosarat vagy vödröt ugyancsak befoghatunk, ha lyukas is, erre a célra remekül használható.

Szerezzünk be barkát, főzésnél a tojásokat ne törjük fel, hanem fújjuk ki, az üres tojáshéj jól dekorálható. A lyukakra színes filc- vagy papírköröket, virágalakokat ragaszthatunk. A tojáshéjra egy-egy szép papírszalvétából kivágott mintát ragaszthatunk, dekupázsolhatunk. Színes szalagokkal, keskeny csipkékkel, sőt, apró színes gombokkal is díszíthetjük a tojásokat, amelyek készülhetnek hungarocellből is. Papírboltokban ilyet és műanyagot is beszerezhetünk. Érdekes dísz készülhet fél tojáshéjakból, ha kis friss mohát és apró, színes tojást teszünk mindegyikbe, és így helyezzük a tartóba. Érdemes a lakás stílusát figyelembe véve készíteni a díszeket, hogy kellemesebbé tegyük az összhatást.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Tojást festhetünk hagyományos módon ecetes céklalével, piros paprikával, csipkebogyóteával, vöröshagymahéjjal, kurkumával, beáztatott és felfőzött citrom-, narancshéjjal. Például főtt vörös káposztával, áfonyával, bodzabogyó levével kék színt kapunk. Maradék, különféle színű körömlakkokat éppen csak egy kicsit összekeverve és abba mártva a tojásokat különleges mintázatot készíthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!