Otthon

2014.09.01. 09:50

Házi napkollektort sörösdobozokból és ásványvizes palackokból

Veszprém - Ásványvizes palackokból és sörösdobozokból készített napkollektort a Dózsavárosban élő Tóth Attila, mellyel a családi házuk kertjében lévő medence vizét fűti fel.

Miklós Zsuzsanna

Időm volt, pénzem nem, elkezdtem hát böngészni a netet, hogyan tudnám megoldani házilag, hogy a medencében mindig kellemesen meleg legyen a víz. Alapvető szempont volt, hogy ne legyen drága és egyszerűen el lehessen készíteni. Ekkor találtam rá erre a megoldásra. Ezután a családban mindenki elkezdte nekem gyűjteni a sörösdobozokat meg az ásványvizes palackokat. Ez egy igen egyszerű szerkezet, szerintem mindenki össze tudja magának barkácsolni, ha akarja - kezdi a beszélgetést Tóth Attila.

Attilának ezzel az utóbbi kijelentésével nem teljesen értek egyet, gondolván azokra a Mekk Elekekre , akiknek egy szög beverése a sima falba is alapos fejtörést okoz. De menjünk szépen sorba, hogyan is készült ez a házi napkollektor.

Alapvetően a medence hőmérsékletének szinten tartására szolgál, a szerkezet a nap erejével melegíti fel a vizet. Természetesen ha szép napos az idő, akkor sokkal könnyebben és kevesebb energiával dolgozik - hiszen a medencében még nem tud túlságosan lehűlni a víz , mint amikor rossz idő van. Ebből a szempontból az időjárás idén nem volt túl kedvező, de hát jövőre is lesz nyár.



Tóth Attila a családi házuk kertjében lévő napkollektor előtt (Fotó: Miklós Zsuzsanna)

A tetőlécből készült faállványon lévő fekete műanyag csöveket körülveszi az ásványvizes palackokba zárt levegő. Az ásványvizes palackoknál fontos, hogy mind egyforma méretű legyen, mert ki kell fúrni és le kell vágni méretre, hogy szépen felfeküdjön. A sörösdobozok pedig a hőtükrök szerepét töltik be, mivel a fényes felület visszaveri a befutó napfényt. A spirális alakban futó fekete csövek magukba szívják a napsugarakat, és 20 -25 liternyi vizet tárolnak, ami egy szivattyún keresztül jön a medencéből. Ahogy föltelik a rendszer vízzel, ott melegszik 15- 20 percig, és miután fölmelegedett a szivattyún lévő időkapcsoló szabályozásával - , mintegy két perc alatt visszamegy a medencébe, a víz így állandóan cirkulál - mondja Attila.

Kérdésemre, hogy mennyibe kerül egy ilyen napkollektort megépíteni, Attila azt válaszolja, hogy ő mindennel együtt 50- 55 ezer forintból kihozta.

Látva Attila lelkesedését és hozzáértését, megjegyzem, biztos nagyon szeret a kánikulai napokon a medencében fürdőzni. Én ugyan nem, alig megyek bele, a feleségem az, aki szeret lubickolni, neki akartam ezzel örömet szerezni. Szerintem sikerült.

Húszpercenként lép működésbe

Mondjuk a medence vize 25 fokos, a napkollektorban felmelegszik 45 fokra, amit a szivattyú visszanyom a medencébe. Ez így áramtakarékos is, mivel a szivattyúnak csak húszpercenként kell működésbe lépnie két percre. Az időkapcsolót én úgy állítottam be, hogy naponta tizennyolcszor kapcsol be két percre – mondja Tóth Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!