Otthon

2014.02.17. 16:25

Ígéretes a komposztkazán

Lovas – Egy héttel ezelőtt már foglalkoztam Országh József professzor előadásával, de maradt még benne egy téma.

Varga Ibolya

Országh József professzor egy belgiumi egyetemen dolgozott évtizedeken át és nemzetközi környezetvédő szervezetben is feladatot kapott. Akik ismerik a munkásságát, azt tartják, hogy nagyon szigorú tudományos alapossággal vizsgálja meg az eléje kerülő feladatokat. Munkája eredményeként a legkézenfekvőbb és a legolcsóbb megoldásokat választja ki. A fő kutatási területe a fenntartható fejlődés. A vízzel kapcsolatban dolgozott ki kézenfekvő és gazdaságos megoldásokat. Foglalkozott az esővíz hasznosításával, a szennyvíz megtisztításával. Javaslatai szerint csak főzésre és ivásra kellene nagy tisztaságú vizet használni. A családi házak számára a vízöblítéses vécé helyett az alomszék használatát javasolja. Az ebben keletkező hulladék is hasznosítható a komposztkazánban. Meglátása szerint a komposztkazán nagyon ígéretes megoldás lehet a családi házak alapfűtésének a biztosítására. Sajnálatos módon, pontosan azok, akiknek ez lenne a munkájuk, az akadémiai- és egyetemi-kutató laboratóriumok a téma iránt az érdeklődés legkisebb jelét sem mutatják. Amennyiben ezen a téren valamilyen előrelépést kívánunk látni, illetve tenni, csak magunkra vagyunk utalva. Magyarországon néhány barkácsoló kísérletezett csak vele, nagyon változó, és közzé nem tett eredményekkel. Hála az internetnek ilyen elszigetelt kísérletek eredményeit az érdeklődők között viszonylag könnyű megosztani, csupán egy ismeretségi kört kell hozzá kialakítani, amiben a tapasztalatcsere könnyen létrejöhet.



A „komposztkazán” szót Kakuk Attila alkotta, aki Magyarországon 2011 februárjának elején szőregi házának a fűtésére, az első ilyen berendezést megépítette. Értesüléseit a www.eautarcie.org magyar nyelvű oldalairól merítette. Ez az „zöld energia” eddig ismert legmagasabb hatásfokú hasznosítása. Egységnyi tömegű növényi-, illetve állati eredetű anyagokból (ami jelenleg a legtöbb esetben hulladéknak minősül), komposztkazánnal termelhetjük meg a legtöbb, valóban hasznosítható, energiát.Ebben a példában egy nagyobb méretű, legalább négy köbméter térfogatú, komposztkupacról van szó, aminek az érlelődése közben felszabaduló hőenergiát a kupacba helyezett hőkicserélő berendezéssel, meleg víz formájában lehet padló- vagy falfűtésre használni. Feltehetően Jean Pain készítette az első komposztkazánt Dél-Franciaországban 1973-ban. Néhány napi vízben való áztatás után, a frissen aprított fatörekből készített kupac belsejében a hőmérséklet 50 Celsius-fok fölé emelkedett és maradt heteken, hónapokon keresztül. Jean Pain szerint, kedvező esetben a hőmérséklet elérheti a 70 fokot is, és egy nagyobb kupacban a hőmérséklet 50 Celsius-fok fölött maradhat akár 18 hónapon keresztül. Magyarországi kísérletek ezt a 18 hónapos működést nem igazolták. Viszont az tény, hogy Jean Pain házának a fűtésére 80 köbméteres kupacot használt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!