Otthon

2017.01.09. 12:03

Így lehet olcsón feldobni a lakást

Bár már kevésbé rövidek a napok, még mindig nagyon hamar sötétedik. A hosszú téli estéken van idő a kézimunkára. Sokan kötnek, hímeznek, mások pedig barkácsolnak, különféle lakásdíszeket, ajándékokat készítenek saját kezűleg mások gyönyörűségére.

Tóth B. Zsuzsa

Ilyesmibe bárki belefoghat, kicsi ráfordítással egyedi tárgyakat készíthetünk. A legegyszerűbb technikák egyike a dekupázsolás. Minden háztartásban akad olyan fából, vagy kemény papírból készült doboz, lap, amelyre már nincs szükség, vagy éppen, hogy jó szolgálatot tesz, de nem tetszik a külseje. Szép papírszalvéta is akad, úgyhogy már csak ragasztó és ecset kell, esetleg egy kis akrilfesték.

A decoupage (szalvétatechnika) egy olyan kreatív technika segítségével cserép, vagy üveg felületet is díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal. Az egyik legkedveltebb kreatív hobbi technika előnye a gyors és könnyű elkészítés, valamint az, hogy nem igényel különösebb kézügyességet. A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, vagy kézzel tépjük körbe. Ezután válasszuk szét a többrétegű szalvétát és csak azt a réteget használjuk fel, amelyiken a minta van. A többi rétegre nem lesz szükségünk. A dekupázsoláshoz szükséges felületet alapozzuk le. Például, ha fehér a papírmintánk, fehérre fessük, mert a sötét alapszín átüthet a szalvétán. Erre a célra akár maradék falfesték is megfelel.

A dekupázs ragasztóval kenjük le a felületet, ahova a minta kerül, majd egy széles ecsettel óvatosan vigyük fel a ragasztót a mintára is, különösen, ha az tenyérnyi, vagy annál nagyobb méretű. Először a körbevágott dísz közepét ragasszuk fel, majd kifelé haladva egy széles ecsettel simítsuk a felületre az egész díszt. Az ecsettel mindig középről a szélek felé haladjunk! Ahol levegő szorult alá, ott az ecsettel óvatosan simítsuk végig, hogy eltűnjön. Ha kissé meggyűrődik a szalvéta, az sem gond. Óvatosan dolgozzunk, mert az elázott szalvéta könnyen szakad. Ha így járunk, akár az egészet is leszedhetjük és kezdjük előröl a munkát. Amikor a szalvéta megszáradt, kenjük át a ragasztóval az egész felületet. A díszen kívül eső részt akár festhetjük is, válasszunk a díszhez illő színeket. Érdekes felületet kapunk, ha nem ecsettel, hanem szivaccsal dolgozunk. Egy mosogató szivacsból vágjunk ki nagyjából kerek alakzatot, azt nyomjuk a festékbe, majd a felületre. Ha kissé megszáradt, egy másik színbe mártva újra rányomkodhatjuk a szivacsot a felületre, érdekes hatású lesz. Az elkészült díszt lelakkozhatjuk, hogy vízálló legyen, de ragaszthatunk rá például csipke szegélyt, vagy textilből kivágott mintát. A dekopázs ragasztó a textilt is rögzíti, így akár egy régi, rossz csipke terítő ép darabjaival is dekorálhatunk mondjuk kaspót. Akinek van egy kis kézügyessége, a festés teljes száradása után kontúr festékkel például hullámvonalat is rajzolhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!