Mobilis bútorok, világos színek és praktikus tárolás

2020.11.17. 07:00

Így lesz otthonos az aprócska lakás

Több tervezés, nagyobb kreativitás és egy jó adag önfegyelem szükséges a kis alapterületű lakások berendezéséhez. Az előző századból örökölt bútorokról és a felesleges limlomokról valószínűleg le kell mondanunk, de átgondolt tértervezéssel és tárolással mindennek és mindenkinek lehet helye.

Tóth B. Zsuzsa

Egy kis lakást is berendezhetünk ügyesen úgy, hogy az tágasnak tűnjön és mindennek legyen megfelelő helye az otthonunkban

Forrás: Shutterstock

A kis lakás berendezését kezdjük alapos tervezéssel. Itt nincsenek felesleges méterek, nincs lehetőségünk ide-oda tologatni a bútorokat.

Érdemes végiggondolni, milyen funkcióknak kell helyet találnunk, igyekezzünk az otthonunkat az igényeinkhez és az életvitelünkhöz igazítani. Nem mindegy, hogy szinte csak aludni járunk haza, vagy otthon dolgozunk és minden hétvégén vendéget fogadunk. Hogy a konyhában naponta háromfogásos menüt készítünk, vagy csak melegítésre használjuk. A hely szűkössége miatt valószínűleg engednünk kell az álmainkból, arról mondjunk le, amely nem feltétlenül szükséges.

Az egy- vagy maximum kétszobás otthon esetében egy lakásrész több funkciót is elláthat egyszerre. Ehhez célszerű zónákra osztani a teret és mobilis bútorokat beszerezni. A kihúzható kanapéágy, a bővíthető étkezőasztal, az összecsukható, vagy rakásolható székek, a görgős dohányzóasztal segít, hogy a helyiséget könnyen és gyorsan átalakítsuk. Praktikusak a kis bútorok, amelyekkel úgy spórolhatunk helyet, hogy egyúttal sok pakolórészt nyerünk. Ajánlatos egy nagy szekrénysor helyett több kisebb elemből álló, bővíthető tárolórendszert vásárolni. A nagy méretű fotelt helyettesíthetjük puffal, a vendégszobát felfújható matraccal, a kád helyére kerülhet zuhanytálca, a cipősszekrény helyére választhatunk tárolópadot, a gyerekszobába egymásra rakható dobozokat, kosarakat. A galériaágy alja berendezhető otthoni irodának, vagy mini társalgónak, a konyhaszekrény egy eleme bárszekrénynek.

Érdemes a falakat jól kihasználni. Ha a belmagasság engedi, galéria kialakításával új helyiséget nyerünk, de például a könyveket is szétoszthatjuk a fali polcokra és íróasztalból sem kell túl hosszú, ha teszünk hozzá fali kiegészítő elemeket. Praktikus, ha a konyhaszekrény felső elemei plafonig érnek, jól beépíthetők az ajtó fölötti területek, növelik a térérzetet és légies hatást keltenek a falra szerelt bútorok.

Egy kis lakást is berendezhetünk ügyesen úgy, hogy az tágasnak tűnjön és mindennek legyen megfelelő helye az otthonunkban
Fotó: Shutterstock

Minél kevesebb a helyünk, annál inkább igaz, hogy a rendetlenség és a felesleges holmik halmaza ront az összképen. Érdemes beszerezni ágy alatti tárolókat, fiók- és polcrendszerezőket, különböző akasztókat, kampókat. Használjuk ki a mosdó és a mosogató alatti helyet, a ritkán használt dolgokat elrejthetjük a szekrények tetejére helyezett díszdobozokba. Világos, egymással harmonizáló színekkel még nagyobbnak láttathatjuk a kis lakást. Ez esetben is érdemes szigorúnak lenni önmagunkhoz, legfeljebb két-három színnel, illetve azok árnyalataival dolgozzunk. Egy apró lakás berendezése egyben önismereti utazás is. Ha megválunk mindattól, ami felesleges, és egységes képet adunk mindannak, ami fontos, harmóniát árasztó ékszerdobozba térhetünk haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!