Otthon

2015.03.30. 14:39

Így metsszük a mandulafánkat!

A mandulafék metszése, akárcsak az őszibaracké, főleg a vezérágak visszametszéséből és a ritkító metszésből áll – tudtuk meg Birkás Balázstól.

Szám Dorottya

A biogazda lapunknak elmondta, hogy a metszés egy kihagyhatatlan munkafolyamat, amellyel növelhető a betakarított termésmennyiség és megvédi a fát a fertőző betegségektől.

Birkás Balázs mandulatermesztő szerint a metszés egy kihagyhatatlan munkafolyamat (Fotó: Szám Dorottya)

- Két alkalommal szükséges metszeni a mandulafákat. Január-februárban, amikor még alszik a növény, és a hajtások ritkításakor, augusztus második felében. A koronaalakító metszéskor figyelembe kell venni, hogy minél kevesebb vegyszermennyiséget igényeljenek a fák. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a metszés révén levegős koronát képezünk. Ha van olyan szélirány, amelyből számítani lehet évente többször viharos szelekre, akkor ügyelni kell arra, hogy a korona ne nyújtson támadási felületet a viharnak. Nem célszerű, ha túl magasra hagyjuk nőni a fákat, a betakarításkor ugyanis nem mindegy, hogy mennyire férünk hozzá a terméshez. Ha túl magasan vannak az ágak, még rázógép alkalmazásával sem egyszerű betakarítanunk a termést. Olyan koronaformát szoktak választani, amelyből az egyenesen felfelé növő vezérágat két méter magasságban levágják és inkább szélességre nevelik a fát. Ezért is célszerűbb a mandula esetén egy lazább térállást kialakítani. Így lehetősége van a fáknak egymással való érintkezés nélkül terebélyesedni. Talajműveléskor könnyebb elmenni közöttük traktorral, az összeérő lombozat hiányában pedig nehezebben terjednek a fák között a fertőzéses betegségek.

A koronaalakító metszésnél a téli hónapokban a fertőződött ágakat is levágják. A monília nevű fertőző betegség mindig az ágak vége felől támad, amely így korán megállítható, még mielőtt az vastagabb ágakat is megtámadná. A beteg ágak metszésénél célszerű még tíz centit visszavágni az egészséges részből, a vágott felületet pedig sebkezelő balzsammal lekenni. Kereskedelmi forgalomban erre kitűnő készítményeket lehet kapni, bár ezek viszonylag drágák. Ősi szer a paraszti gazdálkodásban a lenolaj kencébe kevert rézgálic. A lenolaj zárja a felületet, a rézgálic pedig megakadályozza az elfertőződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!