széles a választék

2019.05.21. 11:00

Kerti bútorok: fából, fűből vagy műanyagból?

Amint beköszönt a meleg, szívesebben ücsörgünk a teraszon, a kertben, a lugas alatt, mint a lakásban. A kerti bútorok széles választékát találjuk ma már az üzletekben, több szempont befolyásolhatja a döntést, ne kapkodjuk el.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Akár tavasztól őszig tartó szabadságnak, nyaralásnak érezhetjük a jól megválasztott kerti bútorokkal a kint tartózkodást. Azonban mindenképpen tekintsük szem előtt az időtállóságot, azt, hogy mennyi időnk és kedvünk van a bútorok ápolására. De a lakás stílusától, hangulatától függően válasszunk modern, műanyagból, műrattanból, fémből vagy természetes anyagból, fából készült bútort. Előbbiek letisztult stílusúak inkább, kevés ápolást igényelnek, utóbbiak az újrahasznosítás, a környezettudatosság jegyében akár otthon is készülhetnek korábbi megkopott darabok felújításával, átfestésével, és rendszeres karbantartás mellett maradnak szépek, épek.

A kerti bútor lehet természetes anyagú vagy műanyag Fotó: shutterstock

Népszerűek a raklapokból készült masszív darabok, amelyeket megvásárolhatunk készen, vagy akár magunk is elkészíthetünk. Más, a fából, például fenyőből vagy teakfából készült darabok mellett a rattanból vagy vesszőből, tengeri fűből készült bútorok ugyancsak reneszánszukat élik.

A mécsesek is részei a kertnek Fotó: shutterstock

A kényelemhez elengedhetetlenek a puha huzatok, párnák. A tökéletességre törekvők összhangba hozzák a párnahuzatokat a terítő anyagával, sőt, a terítéket ugyancsak figyelembe veszik. A természetes anyagú bútorokhoz a természetből vett virág- vagy állat-, madárminták illenek legjobban, de akár tengerész stílus, sok csíkos anyag is idézheti a vízparti nyaralásokat.

Népszerűek a rattanból készült ülőalkalmatosságok Fotó: shutterstock

Bármilyen is a bútor, ma már elengedhetetlen, hogy az esti beszélgetések, grillezések hangulatát lampionokkal, mécsesekkel erősítsük. Napelemesek és elektromosak egyaránt lehetnek, de vigyázzunk, sok giccses darabot árulnak ma már. Dróttal felakasztott, nagy befőttesüvegbe nemcsak mécsest, hanem nagyobb gyertyát is tehetünk. Ha vendégeket várunk, gondoskodjunk a virágdíszítésről is, egy friss csokor jól mutat az asztalon. Kosárból lefutó petúnia színesítheti a szaletlit, álló muskátlit ültethetünk szinte bármibe. Egy öreg vödörbe, talicskába, piros fazékba is. Ügyeljünk rá, hogy a terasz legalább nyáron ne a tárolást szolgálja, adjon helyet a pihenésnek, családi, baráti összejöveteleknek. Illúzióromboló, ha telepakoljuk felesleges holmikkal akár csak az egyik sarkát is. Ha kicsi a helyünk, a terasz bútorai összecsukhatóak legyenek, így akár télen is könnyebben tároljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!