Otthon

2017.03.06. 11:05

Meglepő trendek a konyhában

Veszprém – A konyha kialakításánál, még akkor is, ha a divatot szeretnénk követni, figyelembe kell venni, hogy a hétköznapok során mekkora szerep jut majd ténylegesen a főzési funkciónak és mekkora a látványnak.

Molnár Sándor

A konyhák világában is beszélhetünk fő trendekről. A nagyon modern, letisztult, high-tech minimál stílust főleg a fiatalok kedvelik, minden nagyon ki van találva benne és sok pénzbe kerül, műszakilag pedig teljesen up to date. Az ilyen stílusú konyhákban, valószínűleg nem főznek mindennap és nem szaladgál bennük három gyerek. Azt gondolom, hogy azok választanak ilyet, akik nem háziasszony módjára élik az életüket – vélekedik Hercsel Klára lakberendező.

Ehhez a stílushoz hozzátartozik az inox, az üveg és gránit felület, a hűvös színek. A króm mellé fehéret, tört fehéret és szürkés tónusokat párosítanak. Egy másik irányzat a klasszikusabb megoldásokat felvonultató, elegánsabb, fa tónusú, meleg hangulatot árasztó berendezés. Az ilyen konyhabútor biztonságot, erőt és nyugalmat áraszt.

Elsősorban a hagyományos értékeket kedvelőknek való. Jellemző rá a beépített alsó és fali szekrény, esetleg üvegezett ajtókkal. A frontok színe általában meleg tónusú közép barna, cseresznye, dió, illetve festett tört fehér, vagy pasztell árnyalatú. Kiegészítőként jól illenek ehhez a stílushoz a bronzos, vagy porcelánnal kombinált fogantyúk.

Az egyszerűséget előtérbe helyező, fiatalosabb stílus kisebb befektetést igényel a vásárlóktól. Ebben az esetben modern, funkcionális teret hoznak létre apróbb finomságokkal. A romantikusabb, Shabby Chic lakberendezési stílus nagy teret igényel, mert általában étkezővel párosul. A régi bútorokat újra gondolva, újra hasznosítva, főleg pasztellszíneket alkalmaz. Csontfehéreket, halványkékes, zöldes tónusokat, finom púderes árnyalatokat. Sok a koptatott, vagy festett bútor, amely sokszor láttatni engedi a fa erezetét.

A konyha trendek között nem egyszerű a választás, a romantikustól a magas fényű modernig bármit vásárolhatunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ez egy nagyon szerethető, elég romantikus dolog, amelyben valóban lehet élni. Szerintem a legtöbbünkhöz közel áll az, hogy a konyha egy meghitt kis sarok legyen, kellemes megnyugtató színekkel, a régi formavilág visszatükröződésével – mondja Hercsel Klára. Az átlagos felhasználók esetében a konyha frontok vagy valódi fából készülnek, vagy ma már a bútorlapokból gyártottak is kiválóak lehetnek. A klasszikus színűektől a nagyon modern magas fényűekig.

A modern jellegű bútorokhoz kedvelt manapság a meggypiros, a meggy-bordó, a zöldes-kék szín, tehát a melegebb tónusok. – A konyhában a hideg színeket, mint például a jég-kék, elkerülném – tanácsolja a lakberendező, mivel a konyha eredendően egy meleg hely. A burkolatok terén divatos manapság a festett üveg. Az üveglap hátoldala színezett, amely nagyon szép, homogén egységet képez. A csillogó felület a tisztaság érzetét kelti. Sok féle színre festhető, méretre szabják, nincs fuga és nincsenek illesztések sem.

Ma már a csempékből is  különleges és hatalmas a választék. A mozaik burkolat szintén divatosnak számít, a szépséget  és a  kidolgozottságot sem nélkülözi. A legrosszabb megoldás a 20-szor 20-as hagyományos méretű lap, mert kis felületre az a legelőnytelenebb. Vagy mozaik mérettel burkoljunk, vagy nagyon nagy méretű lapokkal. Érdemes kombinálni is a kettőt, mert az elegánssá és izgalmassá teszi a konyhánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!