Otthon

2015.09.28. 13:59

Lepkék, csíkok, rózsák az ágyban

Életünk jelentős részét ágyban, jó esetben pihentető alvással töltjük. Nem mindegy tehát, hogy milyen anyagú ágyneműt választunk.

Tóth B. Zsuzsa

Kun Lajosné kereskedő szerint gondosan kell megválasszuk az alapanyagot, de az ágynemű színe, mintája is hatással lehet ránk. A gyapjút kevésbé keresik a vásárlók, ugyanakkor divatos a könnyen mosható, antiallergén anyagokból készült vagy a memóriahabbal töltött ágynemű.

Lehetőleg százszázalékban pamut alapanyagút vásároljunk, abban kényelmes, pihentető az alvás. Huzat vásárláskor azok méretét is nézzük meg a csomagoláson! Főként a párna méretére figyeljünk, nem biztos, hogy a klasszikus kispárna és nagypárnahuzat is benne van a csomagban. Divatos ugyanis a paplan mellett egyetlen nagy párnát használni, sok huzat eleve abban a méretben készül. A lakástextil üzletekben ezért külön kispárna huzatot is vásárolhatunk. A huzatokat rengeteg változatban és anyagból kínálják. Aki nem szeret vasalni, válassza a krepp anyagút vagy a pamutszatént, amelyet 400 fordulaton centrifugázva csak ki kell rázni teregetés előtt. Szatén és mikrofibra anyagokból is kínálnak ágyneműt. A levendula, angol rózsa, geometrikus minta a legkeresettebb, de divatos a fekete lepedő fekete-fehér ágyneművel.

A lepedők színesek, szépen mutatnak, ha az ágynemű huzat egyik színében választjuk. Praktikusak a gumisak, ma már kevésbé keresik a hagyományos vászon lepedőket. Ahogy a fehér színűeket is, pedig sok szép nyomott mintás közül választhatunk.

Egy vidéki nyaralóba, parasztházba jól illik a patchwork vagy angol rózsa mintás, az élénk színek a modern hálószobákban mutatnak jól. Kapósak a párizsi hangulatot idéző Eiffel-torony mintásak, a bájos lepkések, a terrakotta színek narancs, vörös, mediterrán hangulatú árnyalataiban készülő darabok.

Címkék#ágynemű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!