Otthon

2015.06.01. 11:41

Levendula, oregánó, zsálya - Mediterrán hangulatot varázsolnak még az erkélyen is

Gyulakeszi - Ma már szinte minden virágboltban kaphatunk gyógy- és fűszernövényeket, amelyeket otthon tovább nevelhetünk. Nem csak a kertben, erkélyen mutatnak jól hanem hasznosak is.

Tóth B. Zsuzsa

Ádám Franciska gyógynövénytermesztő szerint pedig nagy szakértelmet nem igényel a gyógynövények, fűszernövények termesztése.

A fűszernövények termesztésével érdemes otthon is próbálkozni, viszonylag igénytelenek, de annál hálásabbak. A levendulának a virágját gyűjtsük. Időben levágva évente akár háromszor is arathatjuk
Fotó:Tóth B. Zsuzsa

- A legtöbbjük évelő, néhány kivétel van csupán, amit évente magról vetünk. Utóbbiak közé tartozik például a bazsalikom, a koriander. A többit dugványozással, palántázással házilag saját magunk még szaporíthatjuk is egészen egyszerűen. Aki nem ért hozzá, utánanézhet a szakirodalomban. Általában meleg fekvésű talajt szeretnek, napos helyet. A napfénynek kitéve megfelelő aromájú lesz a növények hajtása. A petrezselyem viszont a jó vízellátottságú helyet szereti inkább, de a zsálya, menta, kakukkfű oreganó, rozmaring, majoranna a viszonylag kevesebb vízellátás mellett is jól termeszthető. Akinek nincs kertje, az akár az erkélyen, sőt, az ablakpárkányon, balkonládában is nevelhet gyógy- és fűszernövényeket. Így otthon a saját fűszereinket használhatjuk a főzéshez, tea készítéshez.

A vásárolt növény töveket akár általános virágföldbe is ültethetjük, ha nincs kertünk. Utóbbi esetén pedig jobb a kötöttebb, nem homokos talaj. A gyógy- és fűszernövények nem ragaszkodnak a sok tápanyaghoz, kevésbé igényesek. Amennyiben rendszeresen vágjuk őket, bokrosodnak, sűrűsödnek. A leveles hajtásokat vágjuk le, még virágzás előtt. Kivétel ez alól természetesen a levendula. Annak virágait tíz centiméteres szárral vágjuk le. Azt követően újra virágzik a növény. Előfordulhat, hogy akár egy évben háromszor is virágba borul. Ez a jó mikroklímájú, meleg helynek is köszönhető. Szárítva és frissen is használható ezen növények legtöbbje - tanácsolja Franciska. A kakukkfűvel kapcsolatban elmondta még, hogy annak több fajtája is ismert. A legkedveltebb, hagyományos kakukkfű mellett megjelentek például a citromos illatú, tarka levelűek is. Utóbbiakat ajánlja például halak fűszerezésére. A jól ismert mediterrán félcserje áttelel, visszavágva évente többször is kihajt. A kakukkfű remekül helyt áll dísznövényként is. Azonban erre a célra mindegyik gyógy- és fűszernövény alkalmas. Mutatósak, illatoznak a kertben és hasznosak a konyhában. A petrezselyem mára egyre elterjedtebb, mutatós fodros változata inkább az ételek díszítésére alkalmas. A hagyományos metélőpetrezselyem aromásabb. Népszerű még az oregánó és a majoranna is, amelyek hasonlítanak egymásra. Az oregánó, más néven szurokfű kicsit kerekeb levelű. Kellemes mediterrán illatot ad azonban mindegyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!