Otthon

2015.12.02. 12:22

Luca-napi praktikák

A Luca-napi praktikákban talán nem Szent Luca (szemfájás patrónusa) a domináns, hanem inkább a napforduló, a leghosszabb sötét éjszaka adja a hiedelmek alapját.

M. Mester Katalin

E jeles nap alkalmas az egészség- és szépségmegőrzésre, a termékenységvarázslásra, időjárás-előrejelzésre és a szerelemjóslásra is. Kétféle Lucát ismert a néphit: a jóságosat és a boszorkányost. A boszorkányos Luca ellenére manapság egyre több lánykának adják ezt a szép nevet.

Mindenki előtt legismertebb a Luca-szék készítése. Lucától karácsonyig készül 13-féle fából, s mindennap dolgozni kell rajta valamit. Az éjféli misén e székre állva meg lehet látni, hogy kik a boszorkányok, mert nagy szarvuk elárulja őket. (Próbálja ki már valaki!)

Országszerte köszöntő szokások is ismertek e napon. Lucázás, kotyolás, palázolás, bárhogy is nevezik a műveletet. Ekkor a tyúkokra irányul a figyelem a köszöntő rigmusokkal, hogy elősegítsék a tojáshasznot. Idős emberek esküdtek rá, ahol lucáztak, ott egész évben mindig több tojást tojtak a tyúkok. Ma már a falvakban is lecsökkent a baromfitartás, így a kotyolás is csak emlék. Pedig még azt is tartották, ha a kakasoknak fokhagymát és borsot adtak e napon, jobban keresték a tyúkokat.

Szerelmi jóslás elkezdésére is alkalmas nap december 13-a. Luca nap estéjén a lányok 13 kis cédulára 12 férfinevet írtak, majd a lapokat gondosan összehajtogatták. Egy cédulát üresen kellett hagyni. Lucától karácsonyig mindennap egyet kibontás nélkül elégettek. Amilyen név maradt az utolsónak, olyan nevű legény veszi majd feleségül a lányt, tartotta néphit. Ha az üres cédula maradt meg, akkor abban az évben nem megy férjhez a lány, tartották.

E sok valótlanság után, mert boszorkányok ugye nincsenek (főként szarvakkal), nézzük, hogyan történik az egészség- és szépségvarázslás. A lányok ezen a napon egy szép, piros almára öntött vízben mosták meg az arcukat, majd az almát elfogyasztották. Ha manapság Lucakor s más napokon is ezt a „varázslatot” elvégezzük, biztosan teszünk valamit az egészségünkért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!