Otthon

2017.06.19. 14:30

Margarétacserjék több színben

VESZPRÉM A cserepes margarétacserjék ma már több színben csábítják az évelő cserepes virágok kedvelőit.

Tóth B. Zsuzsa

Amennyiben figyelmesen gondozzuk, nem szárad ki a földje, jól megél a virágcserépben, balkonládában, de nyárra akár ki is ültethetjük a kertbe. Ilyenkor, nyáron nyugodtan ültessük világos helyre, jól bírja a napsütést, csak legyen elég vize, akár naponta többször is öntözzük. Meghálája a rendszeres tápoldatozást és ha elnyílik, a metszést újra virágzással értékeli. A klasszikus fehér virágú mellett ma már rózsaszín, bordó, mályva színű és napsárga változatával is találkozhatunk. Modern kertekben jól mutatnak a színes virágúak, parasztház udvarára a fehéret válasszuk inkább, szépen kiegészíti a muskátlikat. Azonban meggondolandó az azokkal való összeültetés, mert a margaréta viszonylag gyorsan bokrosodik és nő, könnyen nevelhetünk belőle törzses fácskát is. Figyeljünk oda rá, mert könnyen megtetvesedik, megfelelő növényvédő szerrel megmenthetjük.

Ma már a rózsaszín több árnyalatából választhatunk a margarétacserjék közül Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A margarétacserje szaporítása nagyon egyszerű, kisebb hajtásokat vízbe téve hamar láthatóak a gyökerek. A kis növényeket laza szerkezetű talajba ültessük, egyszerű virágföld is tökéletesen megfelel a célra. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a talajuk, nagyon hamar lekókadnak, és bár aztán felélednek újra, de felkopaszodhatnak, ha nem kapnak elég vizet rendszeresen. Ősszel, mielőtt bevisszük a teleltető helyre, a hajtásokat érdemes a felére visszavágni, így a növény kipiheni magát télen. Télre vigyük be hűvös verandára, mert fagyérzékeny. Hideg, de fagymentes helyre tegyük, ahol a hőmérséklet 10 °C fölött van. A teleltetés alatt keveset öntözzük és két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét.

Tavasszal pedig ültessük át, de ne túl gazdag talajba, mert akkor csak bokrosodik, de nem fog bőven virágozni. Bármilyen bolti tőzeg vagy tőzegpótló megfelel, akárcsak a sima vagy az agyagos virágföld.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!