Otthon

2011.04.26. 07:53

Megnyugtatnak a cikázó halak

Veszprém - Régi megfigyelés, hogy az akváriumban úszkáló halak látványa a legtöbb embert megnyugtatja. Az akvárium tisztítása nem igényel sok munkát.

Varga Ibolya

Az aranyhal a legrégebben kitenyésztett és a legnépszerűbb akváriumi halak közé tartozik. Eredetileg az ezüstkárászból tenyésztették ki különféle forma- és színváltozatban. Megjelenése a XI. századi Kínába nyúlik vissza. Először valószínűleg táplálkozási célokra tartották, majd a legtetszetősebb egyedeket már  a szépségükért  szaporították. A tenyésztés során sok színárnyalatú és különféle típusú pikkelyek jöttek létre, ma létezik fémes, matt és gyöngyházfény-pikkelyű aranyhal is.

A  kereskedelemben ma kapható színvariációk mind mesterségesen kitenyésztett tenyészváltozatok. Az aranyhal az egyik legváltozatosabb díszhal, némely változatai nem is hasonlítanak egymásra. Az aranyhalak hidegvízi állatok, nem bírják a 20 foknál magasabb hőmérsékletet. Ennek ellenére hibásan gyakran tartják együtt trópusi halakkal. Gyakran elkövetett hiba az is, hogy gömbakváriumban tartják, amit ma már az állatvédelmi törvény is tilt. Mivel rövid időn belül hatalmasra nőhet, igazából inkább tóba, vagy nagy akváriumba való (legalább száz literes). Békés természetű, de csak aranyhalakkal lehet problémamentesen együtt tartani.  Mindenevő, de készítenek a faj egyedei számára a speciális aranyhaltápokat is. 

Címkék#aranyhal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!