Otthon

2010.06.29. 04:22

Mindenképpen megéri váltani

Balatonalmádi, Veszprém - A meglévő rendszert segítik Lelkeséknél a tetőre helyezett napkollektorok. Már az első tél után is rengeteget spóroltak. Az MKB Veszprém KC férfi kézilabda-együttes kapusa, Fazekas Nándor is megújuló energiára épülő fűtő-hűtő rendszert építtetett most készülő házába.

B. Virág Rita

A geotermikus rendszer mellett több indok szólt: környezetvédő, vele alacsonyak a rezsiköltségek, a házban nincsenek radiátorok, és az állam is támogatta a kiépítését.

A megújuló energiák hasznosítása elsősorban a környezet és pénztárcánk védelméről is szól. A zöld energia hasznosítása világszerte felfutó ágazat, hazánkban is egyre többen döntenek úgy, az állandó gázáremelések miatt is, eljött az idő a szemléletváltásra. Egyre népszerűbb a geotermikus vagy a földkollektoros rendszer, de sokan választják a napelemet, napkollektort is.

Új, de már meglévő családi házak, sőt panelházak esetében is kiépíthető a hőszivattyús rendszer. Ennek az egyik legnagyobb előnye, hogy egész évben közvetlenül használja a föld energiáját, nem függ a napsugárzás erősségétől. Fontos, hogy alacsonyabb hőmérsékletszintű hőforrásból is kinyerhető az energia, valamint, hogy a talaj hőenergiája kimeríthetetlen és bárhol kiépíthető.

Fazekas Nándor, az MKB Veszprém KC kézilabda-együttes kapusa és családja most építkezik Balatonalmádiban. A kitűnő kézilabdás is a geotermikus, hőszivattyús rendszer kiépítése mellett döntött.

- Már állt a ház, amikor a talajszonda mellett döntöttünk. Ez okozott némi pluszmunkát, mivel az alaphoz és a vasaláshoz is hozzá kellett nyúlni - kezdte a válogatott játékos. 

- Azért döntöttünk a hőszivattyús rendszer mellett, mert a házban nincsenek radiátorok, valamint klímadobozok, kíméljük a környezetet és nem utolsósorban a pénztárcánkat is. Sokat nyomott a latban az is, hogy az állam is hozzájárult a kiépítéséhez, miután elnyertük az ehhez szükséges pályázatot

Kiderült, Fazekaséknál a talajvíz miatt nem tudták 75 méter mélyre telepíteni a három szondát, így azok 50 méter mélyre kerültek és eggyel megnövelték a számukat.

- Az elmúlt télen jobbára csak a szakemberek tartózkodtak a házban, de természetesen a rendszert beüzemeltük. A rezsiköltségünk eddig elenyésző volt.

Lelkes István és felesége, Lelkesné Vati Anikó is környezetbarát rendszer kiépítése mellett döntöttek. Veszprémi házukban eddig gázzal fűtöttek, de tavaly novemberben, miután pályázaton 30 százalék hozzájárulást nyertek, napkollektorokat helyeztek el a tetőn. A környezetbarát berendezés a napenergiát hőenergiává alakítja át, amit legtöbbször a víz felmelegítésére használnak. Ez a felmelegített anyag fűtésre és fűtésrásegítésre is kitűnően alkalmas.

- A vákuumcsöves napkollektorok feladata elsősorban az, hogy a már meglévő rendszerünket segítsék, kiegészítsék. Úgy vettük észre, a télen jóval kevesebbet ment a gázóra, és mintegy harminc százalékkal fizettünk kevesebbet, mint korábban. Április végétől a gázt már egyáltalán nem használjuk, de a kollektorok természetesen most is dolgoznak, hiszen a melegvíz előállításában is részt vesznek - magyarázta a családfő, Lelkes István.

Lelkesék azt is elmondták, reményeik szerint öt-hat év alatt megtérül a napkollektorok ára.

 

Kimeríthetetlen geotermikus energia

Hazánk a Kárpát-medencében fekszik, amelynek talaja jórészt üledékes, így igen jó hővezető, ezért egyszerűbb a geotermikus energiát kinyerni a talajból. A geotermikus energia nem más, mint a föld hője.

A föld melegét a kéreg különböző rétegei vezetik a föld belsejéből a felszín irányába. A rétegek, illetve a kőzetek milyensége, minősége, vastagsága, sűrűsége természetesen befolyásolja a föld hőjének felszínre jutását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!