Otthon

2016.12.12. 14:02

Mit tegyünk, ha sajnáljuk kivágni a karácsonyfát?

Balatonfüred – Aki sajnálja a kivágott fenyőket, annak kiváló megoldás a földlabdás, illetve a konténeres fa az ünnepre.

Tóth B. Zsuzsa

Az igazán lényeges különbség a földlabdás és a konténeres között, hogy az előbbi akkor lett kiásva, (a gyökre elvágva), a konténeres pedig jó esetben már be van gyökeresedve.

Meglepő lehet, de a konténerben már régebb óta szenvedő, megjelenésében kevésbé szép növény, biztosabban fogja átélni a kellemes meleg szobánkat. Ez ugyanis már biztosan begyökeresedett. Ha földlabdásat veszünk, a földlabda  legyen, elég nagy, szilárd. A hajtások ne lógjanak. Ha a konténeres csak vásárlás előtt nem sokkal került konténerbe, ráadásul szétesett földlabdával, az teljesen bizonytalanná teszi a megeredését. Az ilyet onnan ismerjük meg, hogy a növény éppúgy lötyög a konténerben mint a rosszul földlabdázott növény. Legbiztosabban a sima luc, a szerb luc, és a douglasz fenyő marad meg.

Csizmazia Szilveszter kertészmérnök szerint érdemes körültekintően kiválasztani a fát

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ezüstfenyő ugyan jól bírja a szárazságot, de kockázatosabb, különösen, ha nagy méretű, s nincs hozzá elég nagy földlabdája, vagy konténere. A fekete fenyő szárazságtűrő, de miután karós gyökérzetű alig van gyökere. A legkockázatosabbak de legszebbek a jegenyefenyők. Azért ne mondjunk le róla, mert ha esetleg nem is fog megeredni, az biztos, hogy sokkal tovább friss és üde marad, mint a kivágott társai.

Karácsonyig legjobb szabadban tartani . Lehetőleg a leghűvösebb szobánkba tegyük, alátétre.

Ha földlabdás, bármibe tehetjük (a zsákjával együtt) de vegyük körbe nedves anyaggal, mulccsal, tőzeggel, de még a nedves rongy is jó. Hetente locsoljuk, mintha szobanövény lenne.

A vízkeresztet azért talán várjuk meg, de aztán mielőbb tegyük, vagy ültessük ki. Ne féltsük a fagytól, előbb megszárad mint megfagy!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!