Otthon

2011.07.19. 17:46

Mitől lesz szép a pázsit?

Egy kert akkor szép, ha a füvet is rendszeresen gondozzuk. Golfpálya minőségű pázsitról álmodik mindenki, ám ezért tenni is kell. Ha néhány fontos szempontot betartunk, már nem is oly elérhetetlen a zöld gyep.

Matolcsi Renáta

 – Ahhoz, hogy a pázsit szép legyen, a nyári forróságban naponta egyszer mindenképp, de akár kétszer is locsolhatunk, ezt este vagy hajnalban végezzük. Az automata locsoló ilyenkor jó választás, mert időre beállíthatjuk és jól elosztja a vizet. A megfelelő vízmennyiség azért fontos, mert enélkül a fű kiszárad, begyomosodik – tudtuk meg Wéber György kertésztől.

– Az ápolási munka másik fontos lépése a nyírás. Végezzük folyamatosan, nyáron bizony hetente, tíznaponta érdemes elvégezni vagy elvégeztetni a műveletet. A füvet ne vágjuk túl rövidre, hagyjunk meg egy 5–6 centimétert, mert így elég hosszú ahhoz, hogy önmagát árnyékolja. A túl magasan hagyott fűben a betegségek hamarabb megjelennek, ezért ne várjuk meg, míg bokáig gázolunk benne. A szakember hozzátette, ha a fű begyomosodik, használhatunk szelektív gyomirtót. A tápanyagpótlás miatt műtrágyázni is kell. Itt érdemes hosszan tartó hatású anyagot választani, mert azzal tavasszal és ilyenkor, július–augusztus hónapban elég foglalkozni, míg a rövid hatású mindössze két-három hétig van eredménnyel a növekedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!