Akár a negyedével is csökkenthetők a fűtési költségek

2021.02.21. 07:00

Most éri meg igazán szigetelni otthonunkat

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése – a népszerű fújható üveggyapot szigetelésnek köszönhetően – a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka. A támogatott lakásfelújítási hitel szinte minden felújítási munkára igénybe vehető, többek között a lakóingatlanok szigetelésére is.

Tóth B. Zsuzsa

Bár évről évre nő az épületek energiahatékonysága – a célzott támogatásoknak köszönhetően –, még mindig a lakossági épületállomány által felhasznált fűtési célú energia emészti fel az energiaköltségek 40 százalékát. Akár a hagyományos módszerekkel, akár újabbakkal, de érdemes szigetelni még most is Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kedvezményes lakásfelújítási kölcsön jelentősen élénkítheti az ingatlanfelújítások pia­cát is. Becslések szerint akár több ezer családi ház padlás- és tetőterének még februárban elkezdődhet az energiahatékonysági felújítása. A magyarországi ingatlanállománynak szüksége van energetikai korszerűsítésre, hiszen szakértői felmérésekből az derül ki, hogy a hazai ingatlanok 40-50 százaléka energetikailag elavult.

A korszerű, szigetelt, jobb állapotú ingatlanok piac­képesebbek és könnyebben értékesíthetők, ezért is érdemes élni a lehetőséggel. Egy korábbi, nem reprezentatív felmérés szerint Magyarországon a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát fűtésre költik. Az épületek 60-70 százalékában nincs szigetelve a tető, a födém, ezért célszerű még akár most télen ezeket szigetelni, hogy ne az utcát fűtsük. A meleg levegő felfelé száll, így a nem megfelelően szigetelt tetőn keresztül a keletkezett fűtési energia 25 százaléka távozik. Hiába a jól záródó, modern nyílászáró, ha a födémen át elszökik a drágán előállított meleg.

A tetőszerkezet utólagos szigetelése – illetve a régi, 15-20 éves megroskadt tetőszigetelés felújítása – korábban több hétig tartó munkával, bosszúsággal járó felújítás volt. Egy korszerű technológiának, a fújható üveggyapot szigetelésnek köszönhetően azonban tisztán, gyorsan, bontás nélkül, akár egy nap alatt végezhetnek a szakemberek a teljes padlás, tető szigetelésével. A fújható üveggyapot egy kötőanyagmentes, hófehér vattaszerű anyag, melyben a szálak egymáshoz tapadnak, így nem szúr és nem porzik. Könnyű, nem terheli jelentősen a tetőszerkezetet, kiváló hőszigetelő. Nem éghető, nem nedvszívó, jó páraáteresztő, hőhídmentes szigetelést biztosít.

Bár évről évre nő az épületek energiahatékonysága – a célzott támogatásoknak köszönhetően –, még mindig a lakossági épületállomány által felhasznált fűtési célú energia emészti fel az energiaköltségek 40 százalékát. Akár a hagyományos módszerekkel, akár újabbakkal, de érdemes szigetelni még most is
Fotó: Shutterstock

Szigetelhetők vele az üreges falak és szerkezetek, gerendás és üreges födémek, tetőterek, párnafás padlószerkezetek, borított fafödémek és dupla héjú lapos tetők. A fújható szigeteléstechnológiát egyre többen választják az épületek utólagos hőszigeteléséhez. Ez az eljárás a hagyományos ásványgyapot szigeteléshez képest ugyan drágább, viszont nincsenek bontási-helyreállítási költségek, illetve időjárástól függetlenül kivitelezhető a munka, akár télen is. A fújható szigetelési eljárással gyorsan jelentős javulást érhetünk el épületeink energiahatékonyságában, hiszen bontás nélkül, gyorsan, tiszta munka végezhető. A megrendelő pontosan annyit fizet, amennyi szigetelő­anyagot a kivitelezés során felhasznál, illetve annak munkadíját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!