Otthon

2016.02.01. 14:57

Nagyszerű ajándék origamiból - Akár esküvőre, ballagásra, születésnapra is készíthetünk dekorációt papírból

Nem is gondolnánk, hogy a legegyszerűbb anyagokból is remek dekorációkat, ajándékokat készíthetünk. Ezek közé tartozik a papír, amelyet úgy hajtogathatunk, hogy különféle alakzatok készüljenek a lapokból.

Tóth B. Zsuzsa

Elég, ha kézbe veszünk egy színes fénymásoló papírt, rászánunk egy kis időt, és utánanézünk néhány hajtogatási műveletnek. Az origami a papírhajtogatás japán megfelelője. Legtöbbször egy négyzet alakú papírból hajtogatnak, de téglalap vagy kör alakból is. Készíthetünk állatfigurákat, virágokat, különféle dísztárgyakat, geometriai formákat. Aki egyszer belekóstol, könnyen lehet, hogy a hajtogatás rabja lesz. Az európai hajtogatás Spanyolországból indult. Európában és Japánban is egyre nagyobb teret hódított az origami az óvodai oktatásban. A profi origamisok speciális, például színes, mintás, fényes papírt használnak, de bármilyen papír alkalmas az alapok elkezdésére. A vastagabbakból nagyobb, a vékonyabbakból kisebb tárgyakat hajtogathatunk, aztán lakkozva hosszú időn át díszíthetik a lakást. Fontos a pontosság és a lépések sorrendjének betartása. Érdekes hatást kelt, ha például papír teástasakokból hajtogatunk geometrikus formákat.

Ma már az esküvők dekorálásában is megjelent az origami. Akik a természetes alapanyagokból készülő díszeket szeretik, előnyben részesíthetik ezt a fajta dekorációt. Papírból gyönyörű 3D origami hattyúpár készülhet a főasztalra, ültetőkártya és vendégajándék hajtogatható. Az asztalra virág kerülhet, és a termet is lehet origami- gömbökkel díszíteni, sőt, a menyasszonyi csokor, koszorúslánycsokor szintén készülhet ilyen módon. Ez a dekoráció örökké megmarad, tartós, az esküvő után pedig díszítheti a lakást, vagy elajándékozható darabonként például a szülőknek, rokonoknak.

Esküvőn ültetőkártya lehet a hattyúpár

 

Érettségire, diplomaosztóra kiváló ajándék a bagoly

Az origami egyik fajtája a 3D origami, amivel különböző figurákat készíthetünk: hattyú, bagoly... Az ezzel a technikával alkotott figurák ragasztás nélkül készülnek sok apró hajtogatott elemből. Ehhez a legjobb a fénymásoló papír, aminek megfelelő a vastagsága a hajtogatáshoz, és már sokféle színben lehet kapni. Vágjuk fel a megfelelő méretre, ami egy nagy hattyú esetén 10x6,5 centiméter. Aztán az alaphajtásnak megfelelően hajtogassuk meg a rengeteg elemet. Ha ezzel elkészültünk, következhet az alkotás, amikor összeállítjuk a darabokból a kész művet. Amikor teljesen készen van, egy speciális lakkal fessük le, így tartósabb lesz, és könnyebb portalanítani.

Függő dekoráció is készülhet papírból

Origamihajtogatással készíthetünk ajándékdobozt vagy ajándékkísérőt, apró figurát, virágot. Jó szórakozás a gyerekekkel közösen origamizni vagy baráti társaságban alkotni, de hogy sikerélményünk legyen és ne hagyjuk abba az első figuránál, ezért inkább csak egyszerűbb dolgokkal kezdjük, és nem marad el a siker.

Az origami türelemre nevel, fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hat a bal és jobb agyfélteke működésére. Segíti a tájékozódást, a térérzékelést, fejleszti a kreativitást, szépérzéket, a memóriát. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak az origamiról, de a tradicionális japán papírhajtogatást még nem övezték szigorú szabályok, viszont már akkoriban használták esküvők és egyéb szertartások díszeiként. Az első emlékek, ábrázolások origamihajót, -lovat mutatnak be, az itáliai hercegi udvarokban asztalkendőt hajtogattak.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!