Otthon

2010.11.08. 16:06

Ne a szél fújja el! - A lombgyűjtés modern eszközei

Pápa - Minden kertésznek megvan a maga módszere arra, hogyan terelgesse egy helyre a lehullott faleveleket és gyömöszölje valahogy a komposztládába. Sokan a küzdelmes munka helyett egyszerűen a megfelelő helyre fújják a makacs lombot.

Németh F. Bernadett

- A lombfújóknak három kategóriája van - magyarázza Andl József, kereskedő. A kisebb, elektromos gépek 2-300 négyzetméternyi terület tisztítására alkalmasak, de a levegő sebessége kevesebb, mint a benzines változaté. Utóbbiból létezik a professzionális és a házkörüli, hobbi változat.

A lombfúvó kiválasztásakor a legfontosabb tényező a levegő sebessége és a légáramlás mennyisége. Minél magasabbak ezek az értékek, annál jobb gépet vásárolunk. Andl József azt ajánlja, hogy 80 méter/s levegősebességű és a percenkénti 10-20 köbméter légáramlásra képes lombfújó már hatékony, megfelelő társ a levélrengeteg ellen.

A benzinüzemű gépeknél lényeges szempont, hogy mekkora zajt bocsát ki, persze hangosabbak, mint az elektromosak, de hatékonyabbak. Az alacsony zajkibocsátású szerkezetek kissé drágábbak, de ha lakóparki övezetben élünk, talán kifizetődőbb, mint a zsörtölődő szomszédok. A saját egészségünk érdekében jó, ha katalizátoros gépet választunk. A benzinüzemű gépek között ugyanis kapható az olcsóbb kategóriás, 15-30 ezer forintos, katalizátor nélküli is, mivel azonban a lombfúvó testközeli használatot jelent, jobb, ha a kibocsátással járó káros anyagokat elkerüljük. A katalizátoros lombfúvó 5-7 százalékkal drágább, a különbség tehát nem számottevő.

A lombfúvók többfunkciósak, egy egyszerű, bárki által könnyedén elvégezhető átalakítással a fúvás szívássá változtatható, vagyis amikor már a lehullott lombot egy helyre tereltük, az átalakított géppel leszívjuk a levelet a géphez tartozó gyűjtőbe. A géphez aprító is tartozik, mely 16 az egyhez darabolja a levelet, ami kevesebb helyet foglal a komposztálóban.

- A lombfúvókat egyszerű kezelni még azoknak is, akik „műszakilag nem annyira fogékonyak, - folytatja Andl József, az átalakítása nem bonyolultabb egy porszívóénál. Létezik belőle vállra,- vagy hátra vehető. Talán éppen ezért az Andl Kft. legtöbb vevője nő. A benzines, katalizátoros lombfúvó 40-50 ezer forinttól 80-100 ezer forintig szerezhető be, s ha azt is számításba vesszük, hogy egy ilyen kerti kisgépet egy életre vásárolunk, nem is tűnik olyan vészes kiadásnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!