Minikert a lakásban

2018.10.03. 07:00

Olcsó alapanyagokból is egyszerűen kivitelezhető az őszi szobadísz

A napok egyre rövidülnek, az idő hidegre fordul, egyre korábban húzódunk be a lakásba. Az esték viszont egyre hosszabbak, érdemes hasznosan tölteni az időt.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: shutterstock

Sokan kézimunkáznak, kisebb javításokat végeznek ilyenkor a házon, lakáson. Ha ráérünk és van kedvünk kreatívkodni, készíthetünk apró, mesevilágot idéző tündérkertet, a kelta legendákat idéző tájképet magunk örömére és a lakás őszi díszítéséhez. Remek időtöltés ilyesmivel bíbelődni felnőttnek, gyereknek egyaránt.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A falatnyi kertecske kerülhet kis fadobozba, amiből a kiwit, vagy a mandarint hoztuk a zöldségestől, készíthetjük kis, öreg fiókba, bélelt, fonott kosárba, bögrébe, magasabb falú tálcára, virágcserépbe, bonszáj tálba. Alulra tegyünk földet, kavicsot, bármit, amivel szinte a tetejéig kitöltjük az edényt. Amennyiben apró növényeket is ültetünk a kertbe, az edénybe föld kerüljön, például általános virágföld, alá pedig kavics a jó vízelvezetés érdekében. Lehetőleg olyan növényeket válasszunk, amelyek kicsik maradnak, hogy ne kelljen bolygatni a kertet a ritkításuk miatt. Kaktuszok, pozsgások, kis levelűek, sziklakerti növények, kövirózsák kiválóak erre a célra. Arra is figyeljünk, hogy a tündérkert ebben az esetben kapjon majd elegendő fényt a növények fejlődéséhez. Ne feledkezzünk majd az öntözésről sem, de csak kis mennyiséget adjunk és óvatosan locsoljunk. Ha később túl nagyra nőnek a növények, lecsíphetünk a hajtásaikból, hogy minél később kelljen kivenni őket az edényből a túlburjánzás miatt.

Az edénybe legfelülre kerülhet apró kavics, kő, homok, moha, zúzmó, attól is függően, hogy milyen hangulatú lesz a kert. Az apró, fémből, vagy fából készült berendezési tárgyakat beszerezhetjük dekor üzletben, virágboltban. Kaphatóak kis, a kovácsoltvas kerti bútorokat utánzó, drótból hajlított bútorok, kandeláberek, léces kerítések, apró lépcsők, kerti szerszámok, de rálelhetünk akár parányi madáretetőre, lampionra, szoborra, vagy más helyes kis darabra, kis tündérfigurákra is. Apró virágcserép, csigaház, kagyló, toboz is szépen díszíthet, de magunk is készíthetünk berendezési tárgyakat kis ágakból, hurkapálcából, spatulából, kartonból. Bűbájos kis keret alakíthatunk ki kis türelemmel, szépérzékkel. Mielőtt a növényeket beültetnénk, tervezzük meg a kis kert elrendezését.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ha mindennek adott a helye, ültessük be a növényeket. A nagyobbakkal kezdjük, aztán helyükre kerülhetnek a kisebbek. Jól mutat az edény szélére ültetett futó. Végül tegyük a helyére, a lépcsőt, simítsuk el a talajt, öntözzük meg a növényeket, alakítsuk ki az ösvényeket is. Ha van helyünk, a kis utacskába legalább egy kanyart tegyünk, bájosabb lesz így a kertecske látványa. Azt követően helyezzük el a bútorokat, apró berendezési tárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!