Otthon

2013.12.02. 15:45

Olvasóink kedvenc karácsonyi fogásai

Már kapható az ügyfélszolgálati irodáinkban kiadónk tizedik receptgyűjteménye, a karácsonyi ételek könyve.

Varga Ibolya

Szokás szerint Barták Péter, lapunk főszerkesztője mutatta be az új kötetet azoknak a megyénkbeli olvasóinknak, akik ételleírásaikkal hozzájárultak a megjelenéséhez. Megyénkből ezúttal harminchárom olvasónk receptje került be a könyvbe, s közülük tizenheten tudták elfogadni a meghívásunkat.

Szakácskönyvünk bemutatóján a recepteket küldő olvasóink azonnal meg is beszélték a titkokat (Fotó:Penovác Károly)

A karácsonyi ételek könyvében nemcsak előételeket, leveseket, főételeket, süteményeket találunk, de egyéb finomságokat, például mézeskalácsot és szaloncukrot. Novák Ferencné Marika két új receptet is hozott magával, melyeket megosztott a jelenlévőkkel.

A habcsóktortához 4 tojásfehérjét 4 evőkanal cukorral kemény habba verünk, 2 evőkanál (ek) almaecettel, 2 ek kukoricakeményítővel és 1 kávéskanal vaníliaaromával. A tepsibe sütőpapírt teszünk, belerakjuk egy 24 centiméteres tortaforma alapját, es erre a körre halmozzuk a habot 180 fokra melegítjük a sütőt tíz percig sütjük ezen a hőfokon utána 150 fokra csökkentjük és már csak szárítjuk. A tetejere 2,5 – 3 dl tejszínt egy habfixálóval kemény habbá verjük és a habcsóktortára öntjük. Elsimítjuk, a tetejére málnát, vagy feketeszedret teszünk, de lehet csak a habot cifrázni, esetleg kakaóporral meghinteni es erre tenni a maradék tejszínhabból a díszítést.

A másik recept a hókifli. Hozzávalók: 25 dkg margarin, 25-30 dkg liszt, 5 ek hideg víz, 1 ek ecet. Ezeket összedolgozzuk, egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap sütjük. A cipót ketté vesszük és nagyon vékonyra kisodorjuk nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és mákkal, dióval gesztenyéveltöltjük jól rányomjuk a fölső részt és 175 fokon kisütjük, porcukorral meghintjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!