Arborétum a kertben

2018.09.25. 07:00

Szakonyi Sándor saját készítésű fafaragásai díszítik a családi ház környezetét

Szakonyi Sándor két éve készít faszobrokat. Alkotásainak és a család arborétumnak is beillő kertjének a csodájára járnak sokan. Aki már látta, az megérti, hogy miért.

Tóth B. Zsuzsa

Szakonyi Sándor sokszor egyetlen fatörzsből faragja figuráit Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Szakonyi Sándor két éve készít faszobrokat. Alkotásainak és a család arborétumnak is beillő kertjének a csodájára járnak sokan. Aki már látta, az megérti, hogy miért.

A zalahalápi családi ház előtt a kapunál életnagyságú medve szobor áll őrt. Belépve, kordában tartott dzsungelbe jut a vendég. Órák kellenek, mire mindent szemügyre vesz a látogató a kilencszáz négyzetméteres területen. A bonszai fákkal együtt közel kilencszázféle fa, bokor, cserje zöldell itt, paradicsomi a hangulat.

– A feleségem és én is erdőben nevelkedtünk, onnan a természet szeretete, ezért is lettem hivatásos vadász. Huszonkét évig, a cégem megszűnéséig, a szakmámban dolgoztam. Majd faipari vállalkozást hoztam létre, ajándék- dísztárgyak,később játszóterek, bútorok készítése volt a fő profilom tíz éven át. Már ez idő tájt is foglalkoztam fafaragással, többnyire trófea alátéteket, faragott dísztárgyakat, bútorokat készítettem – meséli az előzményeket Sándor.

Felesége, Maja régóta kérte, hogy faragjon a kertbe illő szobrokat. Így készült el két éve az első szobor, egy hatalmas diófa törzsből. A Kísértés című alkotás Évát ábrázolja a paradicsomban.

– Minden fajta fából megpróbáltam már faragni. A hárs könnyen faragható, egy szép arcforma kontúrjait jól ki lehet alakítani belőle. De leginkább a félkemény fákból szeretek alkotni. Mindig a fa anyaga, formája határozza meg, hogy mi lesz belőle. Sokszor heteken át agyalok rajta, hogy mit rejt a fa. De mindig az első ötlet a jó, ha nem azt készítem, az eredmény nem lesz tökéletes. Maga a kertünk inspirált arra, hogy a „lakói” főként állatfigurák legyenek – mondja Sándor. Természetesen a tündérek és manók sem hiányozhatnak az összképből. Sok szobrot készített már eddig, jó néhányat szívesen elajándékozott, több alkotása külföldre került, egészen távoli vidékekre.

Szakonyi Sándor sokszor egyetlen fatörzsből faragja figuráit Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A faragás kikapcsol. Ha elkezdem, nem tudom abbahagyni. Amíg nem végzek, nem jöhet más meló, pedig valamiből élni is kell – mondja nevetve. Jelenleg vállalkozóként farag, a megélhetést szobrok, trófea alátétek, kopjafák, faragott bútorok, dísztárgyak képezik. De közben már történelmi témákon gondolkozik, valamint a „kertlakók” számának bővítésén. A ház teraszán hatalmas, szépen faragott körasztalnál ülve beszélgetünk. Arthur király is megirigyelhetné a helyet. Háromezer literes, százéves hordó és egy ötezer literes dongái adták az alapanyagot. Az asztal lapja a hordó fenekéből készült, a szőlőfürtök a múlt iránti tiszteletből kerültek a közepére és a székek háttámláira.

– A csersav és a kén tartósította, ebbe bogár nem megy bele, inkább az idő okozza a repedéseket. Évente lekezelem lazúrral, aztán fedőlakkal áthúzom. A szobrokat rovarölő páccal és kültéri falolajjal kezelem. A nagyok kint maradnak télen is, védőzsákot kapnak – magyarázza. A kerítésre különleges lonc fut, de ritka fajtájú hortenziák is díszlenek itt. Némelyiket, például a tölgy levelűt fel sem lehetne ismerni a virágja nélkül. Csodatölcsér virágzik, hibiszkusz, golgotavirág, flox, szerelemvirág díszlik.

A páfrányokból, a csodálatos frangipániból is több otthonra talált itt. A tóban tavirózsa, a partján zebra bambusz és más vízinövények élvezik a klímát. Kellemesen párás, hűvös a levegő a kis tavaknak, csobogóknak köszönhetően. Kicsivel odébb gondosan nyírt bukszus zöldell, ginkgo biloba legyező alakú levelei díszlenek. A japán juharokkal együtt pár hét múlva csodás őszi színeket öltenek majd. Az atlaszcédrus porzókkal telítve nyújtja magasba karjait. A himalájai selyemfenyőtől a kaukázusi jegenye fenyőig sokféle fenyőfaj, emellett gyümölcsfák sora is helyet kapott a kertben. Odébb egy ritka, kékes és lilás bogyókat nevelő, húszéves ebszőlő húzódik meg szerényen. A tó partjánál jobb helyen hol is lehetne a Csobbanás című sellő? Anyaga egy kőris tuskó, amely már vagy harminc éven át kinn volt az erdőn egy árokban.

A Csobbanás című sellő a tópartra került és kék színt kapott Fotó: Tóth B Zsuzsa

– Tavasszal elhozattam, lepucoltam a mohától és egy hónapja hoztam fel a műhelyből. Nem lehetett faragni sem stíllel, sem faragó késsel, csiszolni kellett – mondja Sándor. A szobor különleges kékes színt is kapott, igazán illik a tó partjára. A másik, Balaton alakú tó partján egy több arcú fatörzs-szobor áll. Az Ébredés című alkotáson sok érdekességet felfedezhet a szemlélő. Több manó, tünde, bagoly, csiga bújt elő Sándor keze nyomán a fából, miközben odafigyelt arra is, hogy megőrizze a törzs szépségét. A kert másik felében egy rókacsalád kelt életre az öreg vackorfából. Nyilvánvaló, hogy kellett némi fantázia az elkészítéséhez. A diófa törzséből faragott erdei manó „A fény őrzője” névre hallgat, a fa ágából faragott kezében lámpást tart. Maja a névadója, mint Sándor szobrainak általában.

Szajkó, meggyvágó, jégmadár, csúszkák, babuka, szarka, mátyásmadár, fekete rigó, baglyok csapatai színesítik a kertet. A bokrok közül innen-onnan előbújik egy kobra, odúját védő nyuszt. Élethű szobor mind. A fákon ugrásra kész mókusok, a tóparton „prédára váró” kajmán leselkedik. A kert lakói még a Dalnokok és több groteszk figura is. A bonszaiok mellett sem lehet csak úgy elsétálni. Apró élő remekmű mind. Vadmeggy, kőris, gyertyán, ginkgo biloba, öreg erdei fenyő, gyönyörű fekete fenyő, piros bogyókat hozó galagonya. Sok-sok fa- és cserjefaj nevelkedik itt lapos edényekben.

– Bonszaiból van vagy ötszáz darab. A metszést Maja végzi. Ritkán drótozunk, inkább azt vesszük figyelembe, mit mutat az eredeti fa. A bonszai nevelés egyéb szabályait betartjuk – magyarázza Sándor. Főleg hazai fafajok díszítik a kertet, a növények nagy része az erdőről került ide kis csemeteként. Télire természetes lombtakarót kapnak gondos gazdáiktól.

A rókacsalád hamarosan kiegészülhet a családfővel Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kaktuszok és a pozsgások sem hiányozhatnak, de nem azok Sándor kedvencei. Azt mondja, teleltetni kell őket, szúrnak, sok velük a macera. – Mivel Maja mint minden növényt, őket szintén imádja, ezért róluk is segítek gondoskodni – mondja Sándor.

A kert hátsó sarkában úgy tíz köbméteres komposztáló bújik meg növények takarásában. Nagyrészt ez biztosítja minden évben a tápanyag visszapótlást. A házat két hatalmas kínai császárfa árnyékolja, melyek májusban ontják virágzatukat. Rhododendronok, azáleák, liliomfák, tulipánfa egészíti ki a kert pompáját.

A tavakat, ágyásokat ba- zaltkövek, tufák szegélyezik. Hordókból újrahasznosítva készültek a kert kiegészítő elemei: a járófelületek, a pihenést, a kerti szemlélődést szolgáló padok, ülőkék. Különféle színű kavicsok díszítik, gondosan megtervezve a lépő felületeket. A ház nyugalmát a két imádott puli, Gésa és Hacsi, valamint két kedves cica, Elza és Leó őrzi. Egész évben madarak dalától hangos a hatalmas kert. Nem csoda, hiszen a madáretetők most is tele vannak eleséggel, a fákon pedig borostyán mögé bújtatva csinos kis madárodúk rejtőznek.

Itt az összes kertlakónak és a szemlélődőknek egyaránt jut táplálék. Más-más ugyan, de egyformán értékes, nélkülözhetetlen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!