Otthon

2013.07.29. 18:12

Szép kertek Veszprém megyében (8.) - Kedvenceik a télen is lombos növények

A kert gazdái szeretik a növényeket, több százat gondoznak belőlük, az összhangról a fiú gondoskodik, aki képzettsége szerint kertésztechnikus, de más munkából él.

Varga Ibolya

Már tavaly is el akart indulni a kertek megyei versenyén Horváth Árpád és családja, de technikai hiba miatt nem érkeztek be a felvételeik. A család minden tagja szereti a növényeket, a Halápon háromfajta szőlőt is művelnek. A ház asszonya, Jutka is a környéken nőtt fel, konyhakertjében megtermeli mindazokat a zöldségeket, melyekre a családnak szüksége van, egy kisebb fóliasátorban a paprikák érnek.

Itt még baromfiudvar is van, a tyúkok tojnak annyi tojást, amennyire a családnak szüksége van. Egy nagyobbacska ólban libák gágognak, tavasszal kiskacsák is voltak, de azok már a fagyasztóban várják a lakomává lényegülésüket. A házaspár gyermekei már felnőttek, de még a szülői házban élnek.

Lilla sem esik kétségbe, ha kertészkednie kell, de Bencét már gyerekkora óta nagyon érdeklik a növények. Egészen fiatal korában is gyakran hozott haza növényeket, melyeknek helyet keresett a kertben. Korábban egy kertészetben dolgozott, ott is megvette a sérült, selejtes növényeket, aztán addig ápolta, gondozta, alakította őket, amíg fajtájuk díszpéldányaivá nem cseperedtek.



A kedvencei az örökzöldek, azon belül is azok, melyeknek kékes, ezüstös, vagy éppen sárga leveleik vannak. Az ő kertjük tehát a fagyos évszakban sem egyszínű. Virágszerető emberek lévén, mindig van olyan növény is a kertben, melyből pompás csokrot lehet összeállítani valamilyen ünnepi alkalomra, vagy díszíthetik velük elődeik síremlékét.

Bence szereti a régi tárgyakat, és mivel ezt sokan tudják róla, kap is belőlük jócskán. A ház mögötti kertben például van egy régi tehenes szekér, előtte egy fából faragott teknő, amiben kaktuszfélék nevelkednek. Nem messze ettől alakította ki a sziklakertet. Egy pompás növény virágtartója hajdan a késélesítéshez szolgáltatta a vizet.

Bence maga építette fel a kemencét az udvarban és kialakította hozzá azt a fedett teret, ahol el is fogyaszthatják a frissen készített ételeket. Az új kenyér ünnepén a saját készítésű kenyerüket eszik és a kemencében sült már kecskegida is. A nagyobb családi összejöveteleken mindig itt főznek, hogy ne ülje meg a házat az ételek illata. A virágillat természetesen soha nem szokta zavarni a kertben étkezőket.

A beszélgetésekhez Bence kialakított a ház alagsorában egy fiatalos, kellemes borospincét. A növények ilyen forróságban alapos locsolásokat igényelnek, ehhez több edényben is fognak fel esővizet, de az ilyenkorra már fogyóban van, kellene az eső.

 

 


Idén már harmadszor hirdettük meg a megyében a szép kertek versenyét, melyre tavasszal negyvennyolcan küldtek képeket. Ezek közül Csizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnök segítségével választottuk ki azt a tizet, melyeket ezen az oldalon augusztus közepéig bemutatunk. Azt követően elkészítünk egy összefoglalót és a szavazószel- vényt, melyen, illetve az online kiadásunkban olvasóink dönthetik el, ki nyeri el idén a legszebb kert címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!