Otthon

2012.03.27. 08:27

Szinte minden nagyváros képét meghatározzák a panellakások

Megyei körkép - Sokan fanyalognak, ha panelról van szó, pedig a hazai lakások ötöde az iparosított technológiával készült épületekben található, meghatározó a szerepük.

Varga Ibolya

Régebben azt mondták, hogy ezek az épületek legfeljebb ötven évre készülnek. Ma már tudjuk, hogy ennek többszörösét kell kibírniuk, és gyakran támogatják is a korszerűsítésüket, szigetelésüket. 
 
Egy Veszprém megyéből származó építész a német panelfelújítási gyakorlatra hívta fel a figyelmünket. Egy közepes méretű város  négyemeletes lakóházai gyakorlatilag fűtési költség nélkül működnek. Ezt a korszerű hőszigeteléssel, valamint az épületgépészeti megoldásokkal érték el. A szigetelés grafitszemcséket tartalmazó lapokból készült, de ahhoz a tripla üvegezésű hőszigetelő ablakok is hozzájárulnak.  



Az energia forrása a nap: a háztetőn napelemeket, a falakon napkollektorokat helyeztek el, ezek termelik a meleg víz előállításához és a fűtéshez szükséges energiát. Fűtésre  még szükség van. Ahhoz speciális, elektromosan vezető fóliákat helyeztek el az ablakokon, amelyek csak akkor termelnek hőt, ha kint leesik a hőmérséklet. A rendszer fontos része  a hővisszanyerős szellőztetés. A felújítás rendkívül költséges volt, ugyanakkor a számítások szerint ez a megoldás jelentette a leggyorsabban megtérülő lehetőséget. A házak felújításához ott is hitelt kellett felvenni, de az nem kifizethetetlen a lakóknak. 
  
 
Budapesten a lakások egyharmada található panelban.  Egyelőre kevés esélye van annak, hogy ezek a  lakótelepek eltűnnek a süllyesztőben. A mára meglehetősen elavulttá vált lakhatási forma ugyanakkor jelentős korszerűsítést igényel  műszaki, energetikai és esztétikai, sőt, szociális szempontból egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!