Színes, nagy virágokat nyit

2018.08.29. 07:00

Szoliterként is remekül mutathat a kertben a mocsári hibiszkusz

Az óriás virágú, más néven mocsári hibiszkuszt egyszerűen szaporíthatjuk kora tavasszal tőosztással, vagy egy kis ágát letörve és vízbe téve. Az hamar gyökeret ereszt és elültethető.

Tóth B. Zsuzsa

A gondoskodást sorozatban nyíló hatalmas virágaival hálálja majd meg a kertbe ültetett mocsári hibiszkuszunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Akár néhány hét alatt, esetleg csak egy-két hónap alatt fejlődik ki a vízben a gyökere. A kiültetés után nagyon gyakori öntözést igényel majd. A mályvafélék családjába tartozik a növény, amely ilyenkor is ontja hatalmas, színes virágait. Valójában júliustól egészen szeptemberig virágzik, de nyár közepén a legszebb. Nagyjából egy-másfél méter magasra nő, évelő növény.

Ültethetjük magában, de sövényként is, egymáshoz nem túl közel téve a töveket. Nagy fehér, rózsaszín, bordó virágaival rendkívül feltűnő színfoltja lesz a kertnek. A virágok szagtalanok, a méretük 20–25 centiméter is lehet. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben, de a virágok gyorsan, egy nap alatt elnyílnak, de folyamatosan hozza a bimbókat. Szereti a félárnyékos, vagy napos helyet, keleti, déli oldalt, valamint bőséges víz- és tápanyagellátást igényel.

A gondoskodást sorozatban nyíló hatalmas virágaival hálálja majd meg a kertbe ültetett mocsári hibiszkuszunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tövét célszerű a téli időszakra lombbal gondosan betakarni. Amennyiben van a kertben egy vízcsap, szökőkút vagy kis tó, ültesse annak a közelébe. Kiszáradása esetén bimbóit elhullajtja, de a pangó vizet sem szereti. A hajtásokat kora tavasszal, márciusban kell nagyjából öt centiméteresre visszavágni. Célszerű tavasszal nagyobb mennyiségű táp­anyag juttatása, de év közben is meghálálja a tápanyag utánpótlást. A mocsári hibiszkusz a talajra különösebben nem kényes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!