Otthon

2016.12.23. 20:44

Ideje van a téli madáretetésnek

Nincs szebb látvány annál mikor a hófedte kertben álló madáretetőt cinegék, csuszkák, meggyvágók, zöldikék színes serege lepi el.

Vasuta Gábor

Mi a meleg szobából csodáljuk a szemünk előtt lepergő tarka kaleidoszkópot, ahogy a kis énekesmadarak szorgalmasan hordják az egyik napraforgószemet a másik után.

Az etetés kezdetét nem a naptárhoz, hanem az időjáráshoz célszerű igazítani. Az enyhébb napokon még találnak rovarokat a kertekben, parkokban a madarak, így nem vonjuk el őket a hasznos tevékenységüktől. Az első hideg napokon kezdhetjük feltölteni az etetőket. Azonban egy fontos szabály, ha elkezdtük a madarakat etetni, nem szabad abbahagyni, mert ha a zordabb napokon hagyjuk cserben őket, az etetőhöz szokott énekesmadarak el is pusztulhatnak.

A cinegéknek -széncinege, kék cinege, barátcinege- napraforgómagot és tökmagot adhatunk, de ha a karácsonyi beigli elkészítésekor megmaradt diótörmeléket felkínáljuk, szívesen fogyasztják. Az olajos magvak, dióbél a hideg téli napokon a madarak zsírháztartását növelik. Az etető mellé az ágakra lógassuk ki szalonnabőrkét és faggyút, az utóbbi rendszeres vendége lehet a nagy fakopáncs is. A fekete rigóknak a konyhai hulladékkal kedveskedhetünk, szívesen fogyasztják az alma héját, a sárgarépát. Készíthetünk számukra külön keveréket is, amely reszelt nyers sárgarépából, sajtból, zsemlemorzsából, friss túróból vagy nyers húsdarabkákból állhat. Régebben a fekete rigó vonuló madár volt, hiszen Dél-Európába költöztek a télen, ez a szokása napjainkra megváltozott, főként a városi rigók parkjainkban, a nagyobb kertekben áttelnek.

A szerző a madáretetés fontosságára tanítja kislányát, Violát
Fotó: Vasuta Gábor

A meggyvágó is az etetők rendszeres vendége, ha őkelme megjelenik, a többi madár csak óvatosan szemléli őt a távolból, vagy csak lopva merészkedik a terített asztalhoz. Gyakran ezért egyedül ül az etető közepén, és egymás után bontogatja a napraforgószemeket. Érdekessége, hogy képes a meggymagot könnyedén feltörni. Elnevezése erről a képességéről ered. A kőkemény, megroppantott meggymagot egymás után szórja ki csőréből. A zöldikék, tengelicek, fenyőpintyek részére az etető alá szórjuk kanárikeveréket, kölest, muhart és fénymagot, ezeket kisállat kereskedésekben lehet beszerezni. Ritka vendége a madáretetőnek a citromsármány és a búbos pacsirta. Ha kertünk nyílt mező szélén áll, azonban a fenti két faj is az etető vendégseregéhez csalogatható! Fontos szabály, hogy kenyérmorzsával ne etessünk, mert a nedvességtől könnyen megsavanyodik és ez a madarak elhullásához is vezethet. Enyhébb napokon kevesebbet etessünk, nagy havazások idején, hideg napokon emeljük az adagot.

A nagy madárforgalmat lebonyolító etető rendszeres látogatója lehet a karvaly. Nem szabad rá haragudni, hiszen a zord időben neki is életben kell maradnia. Gondoljuk arra, ha csak a természetes ellenségektől kellene tartaniuk a cinegéknek, csuszkáknak, pintyeknek, akkor igazán nem lehetne okunk a panaszra.

A nagyobb kertekbe, városi parkokba az úgynevezett dúcetetőket érdemes kihelyezni, mert itt nagyobb madársereg várható, nagy forgalmat bonyolítanak le. A betondzsungelben az ablaketető a bevált. Az etető készítésnek egy igen egyszerű módja is létezik, mikor egy műanyag flakont, palackot a felső harmadában kivágunk, és ezt töltjük meg napraforgómaggal, a madarak ezt is szívesen látogatják.

A madáretetés az esztétikai élményen túl, egy nagyon fontos tevékenység, hiszen madarak ezreit mentjük át a zord télből a madárdalos tavaszba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!