nem tudják, ki nevezte be őket

2019.09.17. 08:29

Tiszta udvar, rendes ház: diszeli idill jukkával és leanderrel

A Virágos Tapolcáért mozgalmat idén is megrendezték a városban az előkertek, erkélyek virágosítására, valamint meghirdették a Tiszta udvar, rendes ház mozgalmat is.

Tóth B. Zsuzsa

A házigazda szerint is a kert legkellemesebb része a sütögetőhely, ahol sok időt tölt a család Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Utóbbi kategóriában vehette át a kis táblát a diszeli városrészben élő Kamonné Majer Andrea és férje, Kamon Róbert, akik ma sem tudják, hogy ki lepte meg őket a nevezéssel. – Mindenesetre jólesett, nagyon örültünk neki. De tudjuk, hogy van még nagyon sok szép ház és kert akár a környéken is – mentegetőzik a házigazda, amikor bemutatja igényesen telepített, szépen gondozott udvarukat. A telekbe nagyjából tíz éve szerettek bele. Ugyan kisebbre vágytak, de a fekvése miatt és mert sok szép nagy fa állt rajta, nem tudtak ellenállni a területnek.

A ház és a kerti kiülő közötti csíkra új generációs műfű szőnyeget fektettek a praktikum kedvéért Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Mostanra sajnos meg kellett válnunk majdnem mindtől. Ültettünk közben újakat is, és a közel tíz év alatt kiderült, hogy mi bírja ezt a vizes, agyagos talajt és mi nem. A diófa és a barack nem, de a megtartott öreg diófa és a nemrég ültetett szilva, alma, cseresznye igen – sorolja Robi. Mára egységes, letisztult lett a kert képe, amelyet szépen keretez körben a tujasor. Amikor az örökzöldek közel fele kipusztult pár év után, ott kértek tanácsot, ahol vásárolták a tujákat.

– Azt mondták, hogy egy lepke szívogatja, az ellen kell májusban, júniusban permetezni rovarölővel, felszívódóval is. Én még gombaölőt teszek bele, így épek maradnak a tuják – magyarázza a házigazda. A tíz éve épült mediterrán stílusú, egyszintes ház védi az udvart az északi széltől a városrész szélén. A kilátás pedig gyönyörű a szomszédos üres telek hatalmas fáira. Olyan hatást kelt, mintha erdő szélén állna a ház. A kert végében patak csörgedezik, idilli a környezet. A ház előtt nagyobb területet térköveztek, de hogy ne legyen monoton, megszakították egy csík pázsittal. Csakhogy oda nem fű, hanem új generációs műfű került, igaz, megtévesztésig hasonlít az igazira. – Egyszerű az oka. A fűnyíró teleszórná fűvel a térkövet. Így is kell söpörni eleget az udvar más részein – magyarázza Robi.

A vérvirág is jól érzi magát a diszeli portán Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Már bánja, hogy a kert egy részét nem műfűvel burkolták, hiszen elég sokat kell nyírnia. Ráadásul mostanra egy területen befülledt, begombásodott és foltokban kihalt. Ki kell cserélni a pázsit egy részét, ősszel újravetik. Szelektív gyomirtóval permetezi a pázsitot, hogy a kétszikű gyomok kipusztuljanak, de azt mondja, így is van olyan gazféle, amivel nem tud megbirkózni. A gyomlálás szintén segített valamennyit, de már feladja. Annak viszont örül, hogy a sport fűkeverék jól bírja a strapát, a kiskamasz lány és barátnői labdajátékait, a biciklizéseket.

A kerti zuhanytól kissé távolabb alakították ki a család közkedvelt nyári tartózkodási helyét. A tágas, fedett kiülő mellé valóságos kis nyári konyhát építettek, mosogatóval, grillezővel. – Az interneten láttunk hasonlót, megterveztük a mi igényeink szerint, az ácsok pedig elkészítették. Tetszett, hogy a tető egyik sarka van csak alátámasztva. Gyermekeinkkel sokat vagyunk itt, nagyon szeretjük ezt a helyet. A kőfalakat még tíz évvel ezelőtt rakattuk, akkor terveztük meg nagyjából a kertet a vezetékelés miatt. Aztán az építkezés befejeztével alakítottuk ki a végleges formáját. Andival mindketten odavagyunk a növényekért, de a gondozásuk a rózsa és a kis levendulás kivételével az én feladatom. A növényeket is együtt választottuk ki. Valami egzotikusat, talán pálmát még szívesen tartanék, olyat, ami jól mutat, jól érzi magát és tárolható, ha támad a tél. De attól eltekintve úgy gondolom, hogy vége van a parkosításnak. Sok munkát ad a kert, nagyon nagy területet nyírok a kerítésen belül, plusz a közterületet szintén – mondja Robi, aki gyermekkorában családi házban élt évekig, talán onnan is ered a díszkert szeretete.

A házigazda szerint is a kert legkellemesebb része a sütögetőhely, ahol sok időt tölt a család Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Andival a növények táp- anyag-utánpótlására ugyancsak figyelnek, tápoldatot kapnak a dézsások, a fű tavasszal granulátumot. A gondozáshoz pedig, ha kell, kapnak segítséget kertész ismerősüktől, és utánanéznek az interneten, de szakkönyveket szintén forgatnak. A gyönyörűen virágzó leanderek teleltetése a hátsó garázsban megoldott, de jól érzik itt magukat a különlegességek, a japán juhar, a két nagy jukka, a szivarfa és a füge is. Harmonizálnak a kőből szépen megrakott támfalakkal, amelyek rakásához a környékbeli alapanyagokból válogattak a háziak. A tarkaságot biztosítja, hogy van benne például mészkő, bazalt, vöröskő, és a diszeli bányából egy szép darab a nyári konyhánál. Így együtt mára teljes a kép, szemet gyönyörködtető az egészségesen zöldellő, virágzó udvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!