tippek a szerelmesek ünnepére

2019.02.11. 11:00

Valentin-napra nemcsak a szívünk, a környezetünk is pirosba öltözhet

Valentin-napra nem csak ajándékot, de dekorációt is készíthetünk saját kezűleg, vagy süthetünk szív alakú meglepetéssütit kedvesünknek.

Tóth B. Zsuzsa

Valentin-napra díszbe öltöztethetjük a lakást is, hogy kellemesebb legyen a hangulat

Fotó: stockphoto

A legegyszerűbb dísz piros kartonból kivágott néhány szív elhelyezve a hálószobában, vagy pár piros, gázzal töltött, szív alakú lufi. De aki egy kicsit kreatívabb, annak akár egy natúr kerámiabögre vagy kis üres doboz is alkalmas, hogy feldíszítve az alkalomhoz illővé tegye a lakás hangulatát.

Valentin-napra díszbe öltöztethetjük a lakást is, hogy kellemesebb legyen a hangulat Fotó: stockphoto

Ha a lakásfelszerelési üzletben találunk olyan bögrét, amely a párunk kedvenc filmjének szereplőit ábrázolja, vagy a hobbijára emlékezteti, készítsük abból a díszt. Tegyünk bele összegyűrt újságpapírt, vagy homokot, kavicsot nagyjából kétharmadáig. A tetejére egy akkora kört vágunk keménypapírból, hogy épp elfedje, tehát megálljon rajta, és ne essen bele. A papírkorongra tegyünk mohát, zuzmót, apró fakéreg darabkákat, hogy elfedjék. Ezután már csak a tetején dolgozunk, melyre tehetünk szárított virágot, apró állatfigurát. Köré kisebb díszeket, selyemszalagból masnit. Dekor drótból hajlíthatunk, vagy filc anyagból vághatunk szív alakot mellé és gyöngyök is kerülhetnek a tetejére. Ajándéknak is jó lehet a kétfunkciós dísz, mert a kalapot levéve bögreként is használható később, vagy azt visszahelyezve, más alkalomra átalakítva továbbra is asztaldíszként funkcionálhat.

Tavaszváró ajtókopogtatót is készíthetünk. Szalma koszorúalapra kerüljön barka, vagy másmilyen ág, az a fele legyen a koszorú súlypontos része, ami alulra kerül majd. Azt masnival, rattan, textil és filc virágokkal díszíthetjük. Valentin napra piros szív kerüljön rá, azt később levehetjük és hónapokig díszítheti a koszorú a lakás bejáratát. Egy selyem zsineget lelógathatunk róla, annak végein visszaköszönhet pár apró textil szív, vagy virág azok közül, amik elszórva a barkaágak között, a koszorú alapon vannak. Érdekes dísz készülhet fejre állított fenyőtobozokból. Azokat vonjuk be piros krepp papírral, vagy textillel, és állítsuk, ragasszuk őket színes muffin kosárkákba. Apró szív és virág díszekkel, gyöngyöket, hajlított dekor dróttal tovább díszíthetjük. Ne egyet készítsünk belőle, hanem legalább hármat, akkor mutatós.

Dekoratív csokrot készíthetünk, ha összefogunk páros számú drótot, azokat egymással összehajtogatva alkotunk egy tölcsér alakú dróthálót, amely megtartja majd szálanként a virágokat. A hálóra különféle apró díszeket tehetünk például zseníliából, rafiából.

A kedvenc bonbon csomagolására szintén kerülhet dísz piros apróságokból, Hungarocell szív alakot is dekorálhatunk, vagy kör koszorú alapot. Például piros filc anyagból kivágott csigavonalat rózsaként feltekerve, rögzítve. Varrhatunk az alkalomra piros párnahuzatot, sőt, akár szív alakú párna is készülhet. Papírból kivágott szívek kerülhetnek egy kis borítékba, egy kedves üzenettel meglepetést szerezhetünk, ha reggelre az autó ablaktörlő lapátja alá tesszük. A vacsora asztalon szintén jól mutatnak, vagy a polcokon elszórtan elhelyezve.

Ajtódíszt, koszorút magunk is készíthetünk, a lényeg, hogy a piros szín domináljon Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ha konyhatündérek vagyunk, a legegyszerűbb tortát is gyorsan és sikerrel feldobhatjuk, ha egy széles, piros szalagok kötünk rá körbe, vagy bekenjük krémmel a tetejét és piros cukorkákat szórunk rá. Szív alakú bonbonokkal ugyancsak díszíthetjük, és szív alakú muffint, linzert is süthetünk. Rózsaszín mázzal bevonhatjuk, vagy tűzhetünk bele fogpiszkálót, amire szív alakú piros papírt ragasztottunk. Ha eperszemeket félbevágunk és vágott felükkel egymás mellé az asztalra fektetjük a darabokat, egy fogpiszkálóval egymáshoz rögzíthetünk kettőt-kettőt, szív alakot formázva. Kedves és finom meglepetés lehet vacsora után.

A legegyszerűbb dekoráció természetesen a boltban vásárolt virágdísz. A tavaszi virágok széles választékával várnak bennünket a kereskedők, azonban ha nem figyelünk az üde cserepesekre, hamar elhervadnak. Figyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a talajuk, de a túl sok vizet sem szeretik. Legalább éjszakára tegyük hűvös helyre a cserepüket. Amikor a nárcisz, jácint elhervadt, ne vágjuk le a szárát. Inkább tegyük olyan helyre, ahol a nem túl szép látványa nem zavaró és várjuk meg, amíg teljesen leszárad a száruk, majd végül hagyjuk el a locsolást is. Amikor a levelek és a virágok már teljesen elnyíltak és elszáradtak, vágjuk le őket tövig egy ollóval. Azért fontos hogy az összes levél és virág elszáradjon, mert ekkor minden tápanyag visszahúzódik a hagymába így jövőre lesz elég tartaléka a növénynek. Ha ezt elmulasztjuk, és előbb vágjuk le a leveleket és a virágot, jövőre hiába is várjuk a virágzást, nem lesz tartaléka és elég tápanyaga a hagymának. A hagymákat cserepestől vagy újságpapírba csomagolva tegyük félre egy száraz sötét helyre és ősszel szeptember közepén ültessük ki a kertbe, vagy cserépbe, hogy jövő tavasszal újra virágozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!