hirdetés

2019.09.05. 12:49

Vissza az iskolapadba: így hat a megfelelő világítás a gyerek teljesítményére

Az augusztus vége és a szeptember az iskolakezdésről szól. Hogyan rázódjunk vissza a hétköznapokba, miket kell beszerezni az első napra, mivel segíthetjük gyermekünket a tanulásban – fontos kérdések.

És a sort még bőven folytathatjuk. Ha pedig most kezdi a kicsi az első osztályt, akkor könnyen elképzelhető, hogy a szobáját is át kell rendezni, tanulás-kompatibilissé kell tenni. Sokszor ez a változtatás, átrendezés a bútorok cseréjében merül ki. Kell íróasztal, szék, hely a tankönyveknek, írószereknek, kell új ruhatár, iskolatáska, és így tovább. A sort szinte a végtelenségig lehet sorolni, és nagyon-nagyon sok pénzt el lehet költeni.

A gyerekszoba lámpák fontossága

Amire viszont kevesebben gondolnak, az a megfelelő világítás kialakítása a gyerekszobában. Valószínűleg az mindenkinek megvan, hogy sötétben vagy nagyon gyenge fény mellett nem lehet tanulni. Ráadásul mivel egyre hamarabb megy le a nap, hamarabb kell lámpát is kapcsolni, így közel sem mindegy, hogy milyen fény mellett történik a leckeírás a tanulósarokban.

Gondoljuk át, hogy elegendő-e a meglévő gyerekszoba lámpa! Kellő fényerővel bír a mennyezeti lámpa, azaz a főfény a gyerekszobában? Érdemes lenne lecserélni egy olyanra, amely több ágú, vagy olyan függesztékre, aminek direktben irányítható a fénye?

Ellenőrizzük le azt is, hogy ha a gyerek az íróasztalánál ül, mennyire árnyékolja le maga előtt a területet. Ha igen, akkor mindenképp indokolt több gyerekszobai lámpát elhelyezni, amelyekbe mindenképp beletartozik egy asztali gyerekszoba lámpa is.

Egy menő íróasztali lámpa igenis számít a kamaszoknak is, ha tanulásról van szó

Hogyan segít a lámpa a tanulás hatékonyságában?

Ami az egyik legnehezebb feladat, hogy egy kisgyerek megtanuljon tanulni. Ehhez sok segítségre és türelemre lesz szüksége neki is és a szülőnek is. Ki kell tapasztalni, hogyan tud a leghatékonyabban megjegyezni, megtanulni dolgokat. Vizuális típus vagy inkább hallás útján tanul? Esetleg mozgás közben?

Bármelyik is legyen a mi gyermekünk útja, az biztos, hogy sötétben nem lehet tanulni. Hacsak nem hiszünk abban, hogy egy éjszakai fény mellett a párna alá helyezett könyv tartalma átteleportálódik a hosszú távú memóriánkba alvás közben.

A lényeg tehát, hogy a gyerekszobai lámpák a megfelelő – és lehetőség szerint állíthatófényerővel és bevilágítással abban segítenek, hogy nem fárad el olyan gyorsan a gyerekek szeme, amikor a tanulásra koncentrálnak. Nem fájdul meg a fejük olvasás közben.

Milyen legyen az íróasztali lámpa?

Figyelni kell rá, hogy ne legyen túl erős világítás és ne hideg, kék fénnyel ragyogjanak a lámpák. Egy íróasztali lámpa esetében fontos szempont, hogy irányítható legyen a fénye, és persze gyerekszemmel is jól nézzen ki. Ma már a legcukibb mesefigurás változatoktól kezdve a színes, vagy egyféle árnyalatú, modern és letisztult darabokon át sokféléből választhatunk. Van, amibe órát is beépítettek és van, amelyet az íróasztal lapjára is szerelhetünk.

Rengeteg esztétikus lámpa közül válogathatunk

Mindenképp azt tanácsoljuk, hogy vonjuk be a gyereket az ő szobájával és tanulásával kapcsolatos döntésekbe. Minél inkább érzi, hogy neki is van szava a családban, és azt tiszteletben tartjuk, annál inkább lesz hajlandó az együttműködésre, és remélhetőleg nem kell könyörögni neki, hogy leüljön tanulni és leckét írni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!