Paloznak

2017.06.12. 15:35

Mesenap kicsiknek és nagyoknak, családoknak - Bemutatkozott Tyütyüke, az emu is

PALOZNAK Gyerekzsivajtól és madárcsicsergéstől volt hangos a Meseközpont, hiszen hatodik alkalommal rendezték meg a Pünkösdi mesenapot. A kapuk ismét kitárultak, a családok pedig szép számmal jöttek, jól érezték magukat, miközben meséket hallgattak.

Szendi Péter

A kapuk ismét kitárultak, a családok pedig szép számmal jöttek, jól érezték magukat, miközben meséket hallgattak.

A Meseközpont Alapítvány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy széles körű összefogással egy különleges védőhálót von a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek köré. Ez a háló az együtt töltött minőségi időre, a folyamatos jelenlétre, a szaktudásra, tartalmas emberi kapcsolatokra, személyre szabott figyelemre és bizalmi viszonyra épül. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek szervezett programokon kívül az alapítvány időről időre olyan nyílt rendezvényeket is tart, mint a családi mesenap.

Az ország számos pontjáról érkeztek családok. Voltak, akik már nem először látogattak el a Meseközpontba, de voltak olyanok is, akik most először vettek részt a mese-napon, de elmondásuk szerint nem utoljára.

A népmesék évezredek tudását, generációk tapasztalati esszenciáját rejtik. Ehhez a kincshez mesehallgatás közben mindenki hozzáférhet. Ezért mesélnek az alapítvány mesemondói kicsiknek és nagyoknak, gyermekvédelmi gondoskodásban és családokban élő gyerekeknek egyaránt.

A népmesék évezredek tudását, generációk tapasztalati esszenciáját rejtik. Ehhez a kincshez mesehallgatás közben mindenki hozzáférhet. Ezért mesélnek az alapítvány mesemondói kicsiknek és nagyoknak egyaránt

- A mese a legalkalmasabb arra, hogy a legkisebb gyerektől a legidősebb emberig tudjunk egy hidat építeni, kapcsolódni, mert ez egy olyan ősi emberi igény a történethallgatás, mely egyfajta varázseszköz. Amit megtapasztaltunk az évek során, hogy teljesen mindegy, az adott gyermek vagy felnőtt éppen honnan jön, milyen körülmények veszik körül. A mesével mindenkihez el tudunk jutni. Ezt mutatjuk meg ezen a nyílt napon is, ezért mesélünk különböző korosztályoknak - tájékoztatta lapunkat Wirtz Ágnes, a kuratórium elnöke.

A csodálatos környezetben elhelyezett madárházat sokan felkeresték. Már messziről hallani lehetett annak a kétszáz „munkatársnak" a csipogását, akik megelevenítik, megszemélyesítik a mesehősöket. Mert mint tudjuk, a mesehős az, aki mindig a tettek embere, aki nem hátrafelé néz. Egy madár ugyanis nem lamentál azon, hogy tegnap rossz idő volt, holnap milyen idő lesz. Ő tudja, hogy mi a szituáció, az adott helyzet, és azután cselekszik. A gyerekek pedig nyitott szívvel, türelmesen, csöndben közeledtek a madarakhoz, tudva azt, hogy így nem repülnek el.

Azok pedig, akik nem mesét hallgattak vagy a madárházban gyönyörködtek a madarakban, kézműves-foglalkozáson vehettek részt, és kipróbálhattak népi játékokat is Fotó: Meseközpont Alapítvány

Pintyek, nimfa és hullámos papagájok, kanárik és gyémántgalambok, fürjek népesítik be a teret. Látható, hogyan etetik egymást, hogyan udvarolnak, védik a fészküket. Ha kellő tisztelettel, szeretettel, figyelemmel fordulunk a madarakhoz, előfordulhat, hogy a tenyerünkre vagy a vállunkra szállnak. A madárház melletti kertrészben él és uralkodik a Meseközpont házőrző madara, a paloznaki születésű Tyütyüke, az emu.

Azok pedig, akik nem meséket hallgattak vagy a madárházban gyönyörködtek a madarakban, kézműves-foglalkozáson vettek részt, és kipróbáltak népi játékokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!