Pápa

2012.04.22. 10:21

Tizenkét év, háromszáz gyöngyös óra

Gyarmat - Tizenkét évvel ezelőtt a helyi iskolában gyöngyfűző szakkör alakult.

Nagy Imre

A lelkes csapattal, illetve részben az ő ötletük nyomán kezdődtek a huszonnégy órás „gyöngybulik”. Szombat reggel negyvennyolc általános és középiskolás diák folytatta a hagyományt az iskola termeiben.

- A gazdasági válság minket is utolért. Mivel bizonytalan volt a szponzorálás, ezért a tizenkét órás gyöngybuli mellett döntöttünk. Eddig tíz huszonnégy órás, és négy tizenkét órás alkalmunk volt, a maival együtt összesen háromszáz órát töltünk gyöngyözéssel, flitterezéssel. A tizenegy év alatt kettőszázhetvennyolc gyermeket regisztráltunk, így összesen közel nyolcszázan voltak, hiszen sok volt a visszatérő - mondta el Hollenczerné Balogh Ilona, a főszervező.

Megtudtam azt is, hogy idén a gyarmatiakon kívül Tatáról, Győrből, Gecséről, Csikvándról, Takácsiból, Szerecsenyből érkeztek a résztvevők. Sok a tizenkét éven aluli, illetve a középiskolás. Szombaton három logót készítettek: az egyik tehetségkutató versenyét, egy kereskedelmi rádióét, illetve egy győri bankfiókét, ahol a tavalyi produkciót, a gömböt állították ki.



Körbejártam az asztalokat: a kicsik süniket készítenek, a fiúk krokodilt és kacsát, azután kockákat, virágokat is látok félkész állapotban. Háromóránként ügyességi feladatok szolgálják az aktív pihenést, a gyerekek a megszokott módon, váltásban dolgoznak. Az iskola, a szülők és a támogatók gondoskodtak az energiát szolgáltató finom spagettiről, palacsintáról, szendvicsekről, gyümölcssalátáról. Idén a legjobbak közt egy-egy Gyöngybuli-s könyvet is kiosztanak, ami azon túl, hogy összefoglalja a tizenegy év legfontosabb történéseit, érdekes mintákat is tartalmaz.

A csapat számos elismerést tudhat magáénak. Második alkalommal kapták a Nemzeti Vágta területi döntője, a Kisalföld Vágta vándordíját, ez utóbbi logóját is elkészítették. A hangulat kitűnő, a gyerekek egymás keze alá dolgoznak, egyiken sem látszik a fáradság, pedig már félidőnél járnak. - Ha rekord nem is - hiszen idén nem ez a cél -, de szép megoldások mindenképpen születnek - gondolom, mielőtt elköszönök. Természetesen most sem jöhetek üres kézzel: a tavalyi „gyöngyvirágok” után most egy gyönyörű, ugyancsak gyöngyökből készült színes kockát kapok ajándékba.

 

 

Az évek alatt sorra következtek a hitelesített rekordok: nyolc magyarországi és egy Guinness rekordot állítottak föl ez idáig a gyerekek.  Szülők, pedagógusok, vállalkozók álltak évről évre a kezdeményezés mellé, és támogatták azt. Az idei buli mérlege: a logókhoz negyvennyolcezer felhasznált elem, mindez 42 négyzetdeciméteren. 162 süni, 165 egyéb figura, mindehhez több mint 52 ezer darab gyöngy, 40 ezer darab gombostű és ugyanennyi flitter, mindez szorozva kettővel. Az idei gyöngybulit 34 tizenkét éven aluli és 14 középiskolás korú diák „követte el”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!