Pápa

2012.05.14. 07:38

Kétnapos lovas ünnep Pápán

Pápa - Betyárok, csikósok, huszárok, lovas nemzetőrök galoppoztak két napig a Pápai Lovasiskola pályáján és „főutcáján”. A Pápai Lovas Club 1967. május elsején alakult. A legújabb kori hagyományok szerint ennek tiszteletére szervezik meg májusban újra és újra a lovas majálist.

Nagy Imre

A programsorozat pénteken az általános iskolások és óvodások látogatásával kezdődött, ők nyílt nap keretében simogathatták meg a lóállomány szelídebb példányait. Szombaton reggeltől díjugrató verseny, népies fogatok felvonulása várta az érdeklődőket. A kora délutáni ünnepélyes megnyitón aztán felvonultak a szereplők. Dr. Áldozó Tamás polgármester és Simon Róbert Balázs, Győr város alpolgármestere díszes hintón, illetve lipicai négyes fogattal érkezett.

Köszöntőjüket követően Varga Sándor, a lovas klub elnöke felavatta a Pápai Lovasiskola bajnokainak emléktábláját. Ezután színes programok következtek: díjugrató staféta, malacfogó verseny, kulturális bemutatók, bakonyi betyárjelenet, zenészek, akrobaták színesítették a nap programját. Az éjszakai lovas show idejére ugyan lehűlt az idő, ám a bátrabbak kitartottak a látványos program idejére is.

- Valószínű, a látogatóink megijedtek a készülő vihartól, mert eléggé kevesen maradtak. Akik a szombati napon kilátogattak hozzánk, színvonalas műsorokat láthattak-hallhattak. Elégedett vagyok mind a néptáncosokkal, mind a zenekarokkal, mind pedig a lovasokkal - fogalmazott Kocsis László, a lovasiskola vezetője szombaton kora este. Az éjszakai program igazi csemege volt a lovakat kedvelők számára: a győri lovas nemzetőrök és négyes fogatok karusszelje, illetve lovas íjász bemutató alkotta a show-t.

Vasárnap folytatódott a verseny és a program kavalkád, puszta ötös és lófajták bemutatója, és a díjugrató verseny ígért izgalmas látványosságot. Sikeresek voltak a kísérő programok (kirakodó vásár, állatsimogató) is. Este a Szigetszínház és a Magyar Lovas Színház művészei mutatkoztak be Pintér Tibor és Papadimitriu Athina vezetésével. A szomjazók és éhezők sem maradtak hoppon: többek között tokaji „asszonyfektető” borokat, tüzes babot, hurkát, kolbászt, langallót kóstolhattak.

 

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a lovasok az ország minden részéből - többek közt Mezőhegyesről is - érkeztek a megmérettetésre. Zömük a környező megyékből (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron- és Veszprém) látogatott Pápára. A szervezők úgy időzítettek, hogy a szombati nap inkább a látványosságé, a szórakozásé, a hagyományőrzésé legyen, tehát kevesebb (mintegy nyolcvan) volt az induló lovas. A vasárnapi „b” kategóriás díjugrató minősítő versenyekre viszont 150 nevezés érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!