Pápa

2012.12.21. 10:18

Kövér: nem kell semmilyen megszorító intézkedéstől félni

Pápa - A Gyurátz Gondolkodó Kör vendégekén járt a közelmúltban szülővárosában dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A rendezvényt megelőzően a sajtó kérdéseire válaszolva vallott pápai kötődéséről, a napi politikai folyamatokról.

Nagy Imre

- Nekem meghatározó élmény a Pápán eltöltött tizennyolc évem. Iskoláimhoz rengeteg élmény fűz éppúgy, mint a város különböző épületeihez, utcáihoz. Innen elkerülve azt tanultam meg, hogy az ember nem lehet általában véve hazafi, tehát nem kötődhet minden átmenet nélkül egy nagyobb közösséghez. Ezért sem hiszek azokban, akik állandóan az emberiséget akarják megváltani, miközben a saját nemzetüket semmibe veszik. Egy nemzetet is csak akkor lehet szeretni, ha valaki szereti szülővárosát, szülőfaluját. Én Pápán keresztül kötődöm az országhoz, a nemzethez. Nagyon sokat köszönhetek ennek a városnak, a szüleimnek, rokonaimnak, tanáraimnak, barátaimnak - foglalta össze a városhoz való kötődését az Országgyűlés elnöke. A polgári lakosságot érintő további megszorításokkal kapcsolatos újságírói kérdésre a Gyurátz Kör vendége elmondta, lehet a kormányt bírálni, kritizálni, kétségbe lehet vonni politikájának hatékonyságát, de a szándékát nem lehet vitatni.

(Fotó: Nagy Imre)

- A kormány döntéseit az a szándék motiválja, hogy lehetőség szerint minden olyan teher, amit a gazdasági válság elhúzódása jelent Magyarország számára, az ne az átlagembert sújtsa, ne a pénztárcáját soványítsa. Azokat kell bevonnunk a közteherviselésbe, akik eddig ezt sikeresen elkerülték. Itt elsősorban azokra a multinacionális cégekre, monopolhelyzetben lévő közszolgáltatókra, bankokra gondoltunk, akik a válsággal is jól jártak, akkor meg különösen, amikor nem volt válság. Tehát akár így, akár úgy, extraprofitot tettek zsebre és szivattyúztak ki az országból. A kormány szándéka szerint tehát az embereknek nem kell semmilyen megszorító intézkedésektől félniük, de ez nem jelenti azt, hogy a gazdasági helyzet automatikusan könnyebb lesz. Az a kérdés, hogy mikor lesz végre ténylegesen gazdasági növekedés. Az európai országok tendenciáit figyelve ez nem rajtunk múlik. Ha a gazdasági mutatókat nézzük, kevés országban van olyan stabil helyzet, mint Magyarországon. Abban bízunk, hogy amikor az európai válság enyhülésével újra növekedési pályára áll a földrész legtöbb gazdasága, akkor ebben Magyarország léphet a legfelkészültebben a rajtvonalhoz - fogalmazott Kövér László.

Kevés idő jut az ünnepi készülődésre

- Sajnos a mi időbeosztásunkban az advent nem úgy telik el, ahogyan azt szeretnénk. Senki sem engedheti meg magának, hogy több héten keresztül csak azzal foglalkozzon, hogy a saját lelkét próbálja fölkészíteni karácsony szent ünnepére. A politika ezt nem engedi meg. Időnk nagy részét a munkánk tölti ki.  Ebből olyan kellemetlenségek is fakadnak, hogy amikor már nagyon közel van az ünnep, akkor jövünk rá, hogy elfelejtettünk ajándékot vásárolni. Próbálom a teendőimet úgy rendbe szedni, hogy néhány napom maradjon az adventből a készülődésre - mondta az Országgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!