Pápa

2013.03.29. 13:18

Meteorológiai mérőrendszert avattak

Kürt jelezte az elöljárókat, vendégeket, majd a csapatzászló, a díszszázad és zenekar fogadta az érkezőket pénteken kora délelőtt az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A meghívottak egy felújított meteorológiai mérőrendszer átadására érkeztek.

Nagy Imre

A katonai tiszteletadást követően a vendégek - köztük dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka és dr. Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke - Gangler László ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka vezetésével a Csapat Művelődési Otthonba vonultak.Itt Tóth László ezredes jelentett a vezérkari főnöknek, aki üdvözölte a jelenlévőket. A rendezvényen az OMSZ és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat közös rendezésében három előadás hangzott el. Elsőként Kovács László alezredes ismertette a MAWOS (katonai repülést biztosító szabványos automata meteorológiai mérőrendszer) előzményeit, paramétereit, szolnoki, kecskeméti és pápai kiépítésének szükségességét. Horváth Gyula, az OMSZ főosztályvezetője a MAWOS megújításáról, a hazai mérőhálózatba történő integrálásáról tartott előadást, majd Nagy József, az OMSZ meteorológusa, a projekt menedzsere mutatta be a telepített eszközöket.  Az előadásokat Illés Zoltán államtitkár és Benkő Tibor vezérezredes sajtótájékoztatója követte. Mint azt Illés Zoltán elmondta, azzal együtt, hogy a katonapolitikai, műveleti érdekek sajátságos elvárásokat diktálnak, a hazának mégis egy egységes meteorológiai rendszerre van szüksége. Az újabb fejlesztésekkel ez valósult meg. Az államtitkár kiemelte azt a példás összefogást, aminek segítségével az OMSZ és a magyar honvédség együttműködött a cél érdekében. Benkő vezérezredes az esemény jelentőségét, a repülés biztonságát hangsúlyozva mondott köszönetet a projektben résztvevőknek, az azt működtetőknek. A rendszert az OMSZ tervezte, szakemberei voltak a kivitelezők, és ők végzik a folyamatosa üzemeltetést is. A mostoha időjárás miatt a vendégek a műszerkertet nem tudták megtekinteni, ezért az átadás a repülésirányító toronyban tett látogatással, majd közös ebéddel ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!