Pápa

2013.04.07. 10:04

Bokros Lajos: Helyre kell állítani a bizalmat

Már januárban várták, akkor a havazás akadályozta meg, hogy Bokros Lajos Európai Parlamenti képviselő, volt pénzügyminiszter ellátogasson a Petőfi Asztaltársasághoz. A találkozásra most, pénteken este a Boszorkánykonyha étteremben került sor.

Nagy Imre

Az érdeklődés a vártnál is nagyobb volt, sokan csak állva hallgathatták végig a hagyományos, beszélgetős est előadóját, akit Kerecsényi Zoltán, az asztaltársaság ügyvivője köszöntött, ismertetve a vendég rövid életrajzát.

"Bokros Lajos nem ért a divathoz, nem ért a közpénzek eltapsolásához, nem ért a felelőtlen ígérgetésekhez, azonban egyvalamihez biztosan ért: a gazdasághoz" - idézte felvezetőjében Kerecsényi egy régebbi kampányfilm szlogenjét. A volt pénzügyminiszter ezt követően Magyarország gazdasági, pénzügyi helyzetéről, kilátásairól, az unióhoz fűződő viszonyulásairól tartott bevezető előadást. Mint mondta, a legsürgetőbb feladat a gazdasági növekedés beindítása volna, ám ezt többek közt az euro-zónában a válság okozta visszaesés hátráltatja.

(Fotó: Nagy Imre)

- Növekedni csak export útján tudunk, ehhez pedig a vállalkozói befektetések szükségesek. Viszont nincs elég hitelképes vállalkozás, és ezen nem segít, ha a kormány pluszforrást biztosít. Hiszen nincs piac, nincs versenyképes munkaerő. Kemény szerkezeti reformokra van szükség. Elsőként a bizalmat kell helyreállítani a magyar gazdaság iránt mind belföldön, mind külföldön - fogalmazott Bokros Lajos.

A gazdaság és a politika összefüggésiről szólva elmondta, hogy a kormány politikája tovább rombolja a magyar gazdaságot.

Előadását követően elsőként Grőber Attila, a társaság másik ügyvivője tette fel kérdéseit, többek közt azt, hogy szükség van-e ma megszorításokra. Bokros Lajos válaszában elmondta, hogy míg a megszorítás a költségvetés pozíciójának változását jelenti, addig a reform egy társadalmi csoport, réteg magatartásán változtat, és ez utóbbi a járható út. Az est folyamán az érdeklődők is feltehették kérdéseiket. A jelenlévők közül néhányan Bokros szavahihetőségét igyekeztek cáfolni felvetéseikkel, ezekre a volt pénzügyminiszter rendre válaszolt.

 

Bokros Lajos kisparaszti-kispolgári, református hagyományokkal rendelkezőcsaládból származik. Nyelvészetet, irodalmat, gazdaságtörténetet, közgazdaságtant tanult, majd Costa Ricában (Panama) gyűjtötte össze későbbi doktori disszertációjának anyagát. Volt a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági főosztályvezető-helyettese, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója, az Értéktőzsde elnöke, az Állami Vagyonügynökség vezetője,pénzügyminiszter és miniszterelnök-jelölt. Nevéhez fűződik az ország gazdasági és pénzügyi stabilitását megalapozó Bokros-csomag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!