Pápa

2014.03.12. 18:50

Tizenöt éve a NATO-ban

Pápa - A mai napon nemcsak államfőként és a Magyar Honvédség főparancsnokaként állok önök előtt, hanem Magyarország egyik négygyermekes polgáraként is. Olyan emberként, akinek mindennél fontosabb szerettei és szeretett hazája biztonsága.

Nagy Imre

Többek közt ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Áder János köztársasági elnök a pápai bázisrepülőtéren tett szerdai látogatása alkalmával. Magyarország államfője a NATO-hoz való csatlakozás tizenöt éves évfordulóján tartott ünnepi állománygyűlésre érkezett a repülőtérre.

Útjára elkísérte Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is. A katonai tiszteletadást követően Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke és Magasy Zsolt alezredes, a bázisrepülőtér megbízott parancsnoka fogadta a magas rangú vendéget. Áder János és kísérete megtekintett egy, a SAC-programban részt vevő C 17-es szállító repülőgépet, majd az irányítótoronyban tett látogatását követően az ünnepi állománygyűlésen szólt a katonákhoz, kifejezve elismerését a haza szolgálatáért.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áder János köztársasági elnök és dr. Áldozó Tamás polgármester a megújult pápai belvárosban (Fotó: Penovác Károly)

 

- Csatlakozásunk az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez új fejezetet nyitott a szabad Magyarország történetében. Közelmúltunk olyan súlyú döntése volt ez, ami csak uniós csatlakozásunkkal mérhető össze. Mindez nem volt előzmény nélküli. A huszonöt évvel ezelőtt elkezdődött békés polgári átalakulás éveiben mi, magyarok közösen, szabad akaratunkból hoztuk a világ tudtára, hogy szabadságban és demokráciában akarunk élni. Nem tudhattuk pontosan, miképp és hogyan megyünk majd végig azon a járatlan úton, amelyen elindultunk a békés polgári átalakulás során. Egyet azonban biztosan tudtunk. Azt, hogy ez az egyetlen út, ami ismét európai jövőt biztosíthat a nyugati civilizációból a 2. világháború után erőszakkal kiszakított hazánknak és egész Közép-Európának. Huszonöt évvel ezelőtti közös hitünknek és elszánásunknak köszönhetően Magyarország már tizenöt esztendeje a NATO és tíz esztendeje az Európai Unió egyenrangú tagjaként vehet részt a közös erőfeszítésben, aminek célja az együttműködésen és kölcsönös tiszteleten nyugvó békés fejlődés biztosítása fogalmazott az államfő, aki beszédét követően emlékérmeket és plaketteket adott át.

Áder János a városba látogatva dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester kalauzolásával megtekintette a nemrég felújított Fő teret, az Esterházy-kastélyt és a nagytemplomot. Az államfő látogatása a városházán ért véget.

 

Közös elvárások
Kommentár

1997. november 16-án egyetlen kérdésben döntött a népszavazás. Egyetért-e azzal, hogy Magyarország a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét? A kérdés arról is szólt, hogy képesek leszünk-e a polgári átalakulás újabb kihívásának, a szabad akaratunkból való döntés felvállalásának eleget tenni. Ez egyben az új népszavazási törvény főpróbája is volt, hiszen az Országgyűlés 1997 nyarán határozott abban, hogy egy népszavazás akkor minősül eredményesnek, ha a megjelentek többsége, de legalább a választásra jogosult polgárok 25 százaléka azonos választ ad a feltett kérdésre. A csatlakozás ügyében közel négymillióan szavaztak. Igennel a szavazók 85,33 százaléka voksolt, a csatlakozással 14,67 százaléknyi választó nem értett egyet. 1999. március 12-én Magyarország – Lengyelország és Csehország mellett – a NATO teljes jogú tagjává vált. Ennek immár tizenöt éve. Szkeptikusok mindig lesznek, olyanok is, akik Magyarország 1956-ban megfogalmazott függetlenségi óhaját idézik a csatlakozás óta is. Ám elfeledkeznek arról a tényről, hogy a szövetkezés lényege az együttműködés, a közös elvárások teljesítése. Kis ország vagyunk, de nem csak magunk vigyázzuk az álmunkat. És ez megnyugtató.

/Nagy Imre/

)

 

)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!