Pápa

2014.12.15. 12:25

Kérdések és válaszok a pápai garázsadóról

Pápa - December elsejével megkezdődött Pápán a garázsadó-ellenőrzés, amely nem területi rend szerint, hanem véletlenszerűen történik a város különböző pontjain. Olvasóink észrevételei alapján és a városvezetés segítségével összeszedtük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Polgár Tibor

Pápán 2012. január első napján lépett hatályba az építményadóról szóló rendelet módosítása, mely megszüntette a magánszemélyek gépjárműtárolójára vonatkozó mentességet. Az úgynevezett garázsadó megfizetésére vonatkozó ellenőrzést az idei esztendő novemberének közepén jelentette be Áldozó Tamás polgármester. A bejelentés élénk érdeklődést váltott ki a pápaiak körében, a témával kapcsolatban a Naplót is többen megkeresték. A felmerülő kérdések közül a legtöbbre egyértelmű választ ad a jogszabály, azonban néhány esetben talán érdemes alaposabban körbejárni a témát.

Mint ismert, az adóellenőrzés tételesen, ingatlanról ingatlanra halad és azt hivatott tisztázni, hogy az adott ingatlanon kialakításánál fogva van-e gépjármű tárolására alkalmas helyiség, azaz garázs, ami után adót kell fizetni. Az ellenőrzés kiterjed arra is, hogy az adott garázs alapterülete megegyezik-e az adóbevallásban megadott adatokkal. Pápán az adóbevallások alapján 4377 garázst tartanak nyilván, azonban a városvezetés vélelmezte, hogy ennél több van a városban – tudtuk meg Áldozó Tamás polgármestertől.

Hozzáfűzte, utóbbi feltételezés már be is igazolódott, ugyanis a december elsejei adóellenőrzés megkezdéséig több száz ilyen létesítményt jelentettek be a pápaiak, vagyis összességében majdnem egy futballpályányi területű új garázsra derült fény a településen. A polgármester az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban megerősítette, a helyi adókról szóló törvényben használt definíciót a lakosság néhány esetben bizonytalannak érezte. – Amennyiben az ellenőrzések során az a tapasztalat összegződik, hogy nem egyértelmű az önkormányzati rendelet, akkor a képviselő-testület módosíthatja a rendeletet – hangsúlyozta Áldozó Tamás.


Garázssor a pápai Huszár lakótelepen. A helyzet egyértelmű: gépjármű tárolására alkalmas építmények után garázsadót kell fizetni (Fotó: Polgár Tibor)

A Naplóhoz érkező kérdések közül a legtöbb arra irányul, mikor történik az ellenőrzés és az érintettek hogyan szereznek róla tudomást. A városvezető tájékoztatása szerint az ellenőrzés véletlenszerűen zajlik. Amennyiben nem találják otthon az érintetteket, akkor az ellenőrzés új időpontjáról mindenkit külön értesítenek, illetve telefonos egyeztetésre kérik az adózókat. Többen kérdezték továbbá, miért kell garázsadót fizetniük, ha nem rendelkeznek gépjárművel, és a garázsukat csupán egyéb dolgok – például tűzifa vagy élelmiszer – tárolására használják. A törvényi meghatározásban erre is egyértelmű válasz található: eszerint gépjárműtárolónak minősül minden olyan épületrész, épület, amely kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas.

István keresztnevű olvasónk azt szeretné tudni, kik végzik az ellenőrzést és milyen jogon köteles idegeneket beengedni a saját ingatlanába. A városvezetés tájékoztatójából kiderült: a jogszabályban előírtak alapján az ellenőrzés lefolytatására az adóhatóság szolgálati igazolvánnyal rendelkező alkalmazottja jogosult. Az adóhatóság általános megbízólevelet is kiállíthat, amellyel az adóellenőr ilyen megbízólevéllel nem rendelkező másik adóhatósági alkalmazottal együtt adatgyűjtésre irányuló ellenőrzésre jogosult. Ha az ellenőrzési eljárás zavartalan lefolytatása másképpen nem biztosítható, az adóhatóság a rendőrségről szóló törvény szerinti rendőri intézkedés megtételét kezdeményezheti. – A helyszíni ellenőrzést végző kollégák a jegyző által kiállított igazolvánnyal és általános megbízólevéllel rendelkeznek, melyet az ellenőrzés megkezdésekor mindig bemutatnak. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adózó köteles az adóhatósággal együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani. Mulasztási bírsággal sújtható, aki az ellenőrzést az együttműködési kötelezettség megsértésével vagy más módon akadályozza – válaszolta a Naplónak a pápai önkormányzat.

Egy másik olvasónk arról érdeklődött, garázsnak számít-e, ha az udvarukon adott esetben olyan építményben parkolnak az autójukkal, amely csak felülről fedett, oldalról nem. Ugyanez a kérdés áll fenn egy két oldalról fedett létesítménnyel kapcsolatban. A hivatalos definíció szerint gépjárműtárolónak minősül az olyan építmény, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot, és ezzel az állandó vagy időszakos tartózkodás, illetve használat feltételeit biztosítja, valamint kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas. Tehát a konkrét kérdésekre a válasz: igen, garázsnak számít.

Arra kérem a pápaiakat, hogy kollégáinkat fogadják azzal a felelősséggel, amellyel ők is dolgoznak, hiszen az egész város és az önkormányzat javára végzik a munkát – fogalmazott Áldozó Tamás. A garázsadó jelenlegi összege négyzetméterenként 1050 forint egy évre. Ha kiderül, hogy a tulajdonos nem fizetett adót a garázsa után, akkor az adót, az adó összegéből számított adóbírságot, valamint a késedelmi kamatot 2012. január elsejéig – vagyis a garázsadóról szóló rendelet hatályba lépésének időpontjáig – visszamenőleg kell megfizetni. Áldozó Tamás kiemelte, akik a garázsadó-ellenőrzésről szóló értesítésig önkéntesen rendezik a garázsadóval kapcsolatos mulasztásaikat, azoknak minden bizonnyal kisebb összeget kell megfizetniük, mintha adóellenőrök tárnák fel a hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!