Pápa

2015.02.23. 20:42

Razzia a pápai moziban

Megalázó és kínos eljárással tartatják be a házirendet a pápai Petőfi moziban – állítja névtelen levelében egyik olvasónk. Micsik Zoltán, a filmszínház üzemeltetője határozottan visszautasítja a vádakat, ugyanakkor örül neki, hogy a témához kapcsolódóan szó eshet a közösségi szórakozás írott és íratlan szabályairól, melyeket egy szűk réteg rendszeresen semmibe vesz.

Polgár Tibor

A napokban szerkesztőségünkbe egy kemény kritikát megfogalmazó levél érkezett, melynek szerzője – kilétét nem felfedve – felháborodásának adott hangot. Az írás tanúsága szerint ennek okai a moziban történt sorozatos, megalázó és kínos kivezettetések, melyet a személyzet azokkal szemben alkalmaz, akik nem az intézmény büféjében vásárolnak.

Megkeresésünkre Micsik Zoltán először is leszögezte, ezt a szabályt nem ők találták ki, hiszen a világ minden vendéglátóegységében, a kávézóktól a színházakig, kizárólag a helyben vásárolt ételeket és italokat lehet fogyasztani. - A Petőfi mozi nézőterére is csak azokat a termékeket tudjuk beengedni, amelyeket nálunk vásároltak. A büfénk forgalma az, ami rá tud segíteni a mozijegy bevételére, így van lehetőségünk olcsóbban tartani a helyárakat.

Micsik Zoltán vidám arcokat szeretne látni a mozijában. Ehhez, illetve a filmszínház stabil működéséhez pedig mindenkinek be kell tartania az írott és az íratlan viselkedési szabályokat (Fotó: Babos Petra)

- A kívülről hozott termékek problémája már a nyitás óta fennáll. Eleinte nem szóltunk, aztán a helyzet nem változott, néhányan továbbra is nagy csomagokkal érkeztek a vetítésekre. Egy idő után már jeleztük az érintetteknek, hogy legközelebb nálunk vásároljanak, ha a nézőtéren ételt, italt szeretnének fogyasztani. Egy szemernyi hatása sem volt a szavainknak. A következő lépésben megkértük őket, hogy tegyék le a pultnál a külsős termékeket, amiket a film végén természetesen mindig visszaadunk. A következmény az lett, hogy elkezdték becsempészni az egyes dolgokat. Szeretném megjegyezni, hogy nem azzal van a probléma, ha valakinél van egy csoki, egy üdítő vagy egy chips. A gondot a szatyornyi mennyiségekben behozott termékek jelentik. Ezt nagyjából ugyanaz a réteg követi el. Persze, ha ezért rászólunk valakire, egyből felháborodik, és azt hangoztatja, akkor vegyük el mindenkitől a chipset - mesélte a Naplónak az üzemeltető.

Mint mondta, a jelenség visszaszorítása érdekében tartottak egy négynapos razziát, melynek során zéró toleranciát alkalmaztak a kívülről hozott árucikkekkel szemben.

Egy szűk réteg rendszeresen vét a házirendben megfogalmazott szabályok ellen (Fotó: Babos Petra)

- Már két éve kommunikáljuk a házirendet különböző formákban. Ennek ellenére a négynapos ellenőrzés alatt csak a megőrzésre lerakatott üdítőkből több mint száz liter gyűlt össze a mozi pultján. Igyekeztünk az ajtóknál kiszűrni az egyes termékeket, de előfordult, hogy a nézőtérre is benéztünk. Ez akkor történt, mikor bent rendszeres szabályszegőket láttunk. Hangsúlyozom, senkit nem szólítottunk fel távozásra, senkivel nem dobattunk ki semmit, senkitől nem vettük el végérvényesen a kívülről hozott ételt, italt, csupán azt kértük, azokat a film idejére tegyék le a pultra. Ha egy vendég megkérdezi, hova van ez kiírva, természetesen csak az egyébként közszemlére tett házirendre tudunk hivatkozni, de itt valójában nem ezen van a hangsúly. A probléma inkább az alapvető viselkedési normák hiánya, amit mi nem tudunk kiírni, ezt a nézőnek otthonról kellene magával hoznia. Egyszerűen arra gondolok, hogy ha valaki vesz egy mozijegyet, nem jogosítja fel őt arra, hogy zavarjon más nézőket a viselkedésével. Nem mobilozhatja végig az előadást, nem beszélhet hangosan. Szabályok mindenhol vannak, és mindenhol be is tartatják őket. Ez alól ez a mozi sem kivétel, hiszen amennyiben hagynánk, hogy mindenki azt csináljon, amit akar, pont a kulturáltan mozizni vágyó közönséget riasztanánk el. Nem az a célunk, hogy bárkinek kellemetlenséget okozzunk, egyszerűen a mozi stabil működése érdekében be kell tartatnunk a házirendet - fogalmazott Micsik Zoltán.

A razzia eredményesnek bizonyult, ugyanis azóta töredékére csökkent a nem helyben vásárolt termékek mennyisége. Érdeklődésképpen megkérdeztünk néhány, éppen előadásra várót a témáról, azonban az általunk megszólítottak egyike sem tudott nagy mozis ellenőrzésről. Azzal tisztában voltak, hogy kívülről származó ételt, italt nem vihetnek be a nézőtérre, de egyikük sem emelt kifogást a pápai filmszínház házirendje ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!