Pápa

2015.03.13. 20:20

Közösen ünnepeltek

Bakonyszentiván, Bakonyság – Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc követeléseinek összefoglalását jelentő 12 pont olyan alapértékeket, illetve üzeneteket tartalmaz, amelyek a mai napig példamutatóak lehetnek számunkra, sőt, majd még az unokáink számára is – fogalmazott ünnepi beszédében Gavlik István, a Kossuth Szövetség örökös elnöke.

Polgár Tibor

A két község önkormányzata, valamint a környékbeliek változatos, gazdag és színvonalas rendezvénnyel emlékeztek meg nemzeti ünnepünkről pénteken délután.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc zászlóbontásának 167. évfordulója alkalmából közös ünnepséget szervezett Bakonyság és Bakonyszentiván község, a bakonyszentiváni német nemzetiségi önkormányzat, a Kossuth Szövetség Veszprém Megyei Szervezete, valamint a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület.

A szavalóverseny eredményhirdetésekor mindenki nagy tapsot kapott a kultúrházban Fotó: Polgár Tibor

A megemlékezés szavalóversennyel kezdődött a bakonyszentiváni kultúrházban, melynek során Csót, Lovászpatona, Noszlop, Pápateszér és Vanyola általános iskolás diákjai mérték össze tudásukat, tehetségüket. Ahogy Bándi László, a zsűri és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke fogalmazott, a szavalóversenyen a részvétel volt az igazán fontos. Ennek megfelelően minden résztvevő kapott jutalmat, és természetesen az első három helyezést is kiosztották az alsós, illetve a felsős tanulók között.

Ezt követően Gavlik István osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel, miközben felidézte 1848. március 15. fontosabb eseményeit. A beszéd után a Csóthi Géza Általános Iskola tanulói adtak elő ünnepi műsort. A rendezvényen verssel közreműködött Czepek Béláné Buchvald Gabriella. Az ünnepség részeként megkoszorúzták a csárdapusztai Kossuth-kápolnát, majd baráti beszélgetéssel zárult a megemlékezés a kultúrházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!