Pápa

2015.06.02. 20:16

A városvezetésnek ambiciózus tervei vannak a település fejlesztésére

Tét – Győr-Moson-Sopron megye legdélibb városaként folyamatosan keressük a kapcsolatot Pápával és Veszprém megyével, fontos számunkra a szomszédos településekkel való együttműködés – hangsúlyozza Bánfi Lajos, Tét polgármestere.

Polgár Tibor

A 4070 fős település vezetője a helyi városházán fogadta a Naplót, beszélgetésünkkor az együttműködés legaktuálisabb, prioritásnak számító példájaként a 83-as út fejlesztésére irányuló törekvéseket említette meg.

Pápával és a környező településekkel összeköt minket a 83-as út, aminek a kétszer kétsávossá történő fejlesztését közösen szorgalmazzuk, hiszen ennek a megvalósításával minden érintett jól járna, és elősegítené a további fejlődésünket mutatott rá Bánfi Lajos. Mint mondta, Tét 2001-ban kapta meg a városi rangot, és a lehetőségeik, terveik megvannak a folyamatos előrelépéshez. Van egy nagy gépgyárunk, amely 6 700 főt foglalkoztat. Nagyon modern, világszínvonalú technológiával dolgoznak. Viszont abban mindenképpen szeretnénk fejlődni, hogy magasabban kvalifikált szakembereket is tudjunk foglalkoztatni. Ami 2015-ben újdonság nálunk és kiemelnék, az a közmunkaprogram keretén belül elindított mezőgazdasági, illetve az úgynevezett helyi sajátosság mintaprogram. Mindkettőben komoly létszámot foglalkoztatunk. A helyi sajátosság programban településfejlesztést végzünk, valamint egy téti betonmanufaktúra-üzemet kívánunk létrehozni. Itt saját magunk részére térköveket, árokelemeket gyártunk majd, ezeknek a segítségével szeretnénk például a vízelvezető rendszerünket is megújítani. Célunk, hogy ezekkel a mintaprogramokkal, valamint a környező településekkel összefogva egy ékszerdobozt hozzunk létre Rábaköznek a megye déli részén, ami természetesen a Veszprém megyeieknek is szól. Ennek egyik eleme lehet többek között a helyi piacok kialakítása számolt be ambiciózus terveikről a téti polgármester.

Bánfi Lajos polgármester a település fejlesztésén munkálkodik Fotó: Polgár Tibor

Megjegyezte, klasszikus turisztikai látványosságok híján kissé hátrányos helyzetben vannak a turizmus terén, ezt egyebek mellett más településekhez csatlakozó kerékpár- és borút kiépítésével szeretnék ellensúlyozni. Habár város vagyunk, azonban nincs egy olyan központunk, ami a városi hangulatot tudná tükrözni. Ezért a városközpont kialakítása és későbbi fejlesztése nagyon fontos fűzte hozzá Bánfi Lajos, aki tavaly ősszel első ciklusát kezdte meg polgármesterként. Ki-emelte: különösen lényegesnek tartja a település, azon belül is az iskola és az óvoda fejlesztését, illetve az olyan infrastrukturális beruházásokat, amik a helyiek közérzetének javítását szolgálják.

2014 januárjában kezdte meg a működését a téti Gyógyítóház, amely a járás települései számára biztosít já- róbeteg-szakellátást. Tizenöt szakorvosi tevékenységet végeznek az intézményen belül. A Gyógyítóház gép-műszer parkja a legmodernebbek közé tartozik, beszerzésük közel egymilliárd forintból valósult meg. Egyébként az önkormányzat minden kötelező feladatot ellát mind szociális, mind gyermekvédelmi területen közölte a városvezető. Szavai szerint az elmúlt időszakhoz hasonlóan jelenleg is nagyon szigorú, takarékos gazdálkodás jellemzi az önkormányzatot, amely közös hivatalként működik négy további településsel: Kisbabottal, Mérgessel, Rábacsécsénnyel és Rábaszentmihállyal.

A jól felszerelt téti Gyógyítóház a járás települései számára biztosít járóbeteg-szakellátást Fotó: Polgár Tibor

Bánfi Lajos végezetül aláhúzza, nagyon örül a Pápa városával és a szomszédos Veszprém megyei településekkel való példaértékű kapcsolattartásnak, együttműködésnek. A pápai járásból sokan dolgoznak Téten. Emellett a tétiek körében is népszerűek a pápai turisztikai attrakciók, élükön a Várkertfürdővel. Aztán ugye a Balatont Veszprémen keresztül, a 83-as úton lehet megközelíteni, így a szomszédos megye fejlesztései is fontosak számunkra. Arra törekszünk, hogy minél gyümölcsözőbb legyen az együttműködés a Veszprém megyei szomszédainkkal fogalmazott Bánfi Lajos.

Címkék#tét#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!